Lemondott Obama katonai tanácsadója a repülőgéppánik miatt

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök elfogadta katonai tanácsadója lemondását az elnöki repülőgép múlt hétfői fotózása keltette pánik miatt. A repülő a fotózás alatt alacsonyan körözött New York felett, a városlakók pedig terrortámadástól tartva menekülni kezdtek.
Vágólapra másolva!

Lemondott Louis Caldera, a Fehér Ház katonai hivatalának vezetője, aki engedélyezte az elnöki repülőgép pánikot keltő repülését a Szabadság-szobornál. Barack Obama amerikai elnök bejelentette pénteken, hogy elfogadta a tisztviselő lemondását.

Az elnöki Boeing 747-es és az azt kísérő vadászgép múlt hétfőn azért okozott pánikot New Yorkban, mert szokatlanul alacsonyan repült, és ezzel a 2001. szeptember 11-i terrortámadások rémét idézte fel több ezer városlakóban. A gépek fél óra alatt több kört tettek meg a Hudson folyó felett, a Szabadság-szobor és a Manhattan déli részén levő pénzügyi negyed körül. Több irodaépületből evakuálták a dolgozókat, és több százan tárcsázták a 911-es segélyhívót annak láttán, hogy a két repülőgép többször megközelítette a terrortámadás helyszínét, a ground zerót. (Az esetről bővebben korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

A Fehér Ház bocsánatot kért a történtek miatt. A repülésről állítólag nem tudott Obama, aki vizsgálatot rendelt el az ügyben. A Caldera által jóváhagyott művelet célja az volt, hogy új fotókat készítsenek az elnöki repülőgépről a Szabadság-szoborral a háttérben. Caldera, Obama katonai tanácsadója már az eset után közölte, hogy vállalja a felelősséget a történtekért. Robert Gibbs elnöki szóvivő azt mondta: felülvizsgálják a katonai hivatal működését, hogy hasonló többé ne fordulhasson elő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!