Obama most már hízeleg Putyinnak

Vágólapra másolva!
Bár pár nappal ezelőtt még odamondogatott Barack Obama amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz kormányfőnek, keddi Moszkva melletti találkozójukon már elismerő szavakkal méltatta. Putyin is hasonló hangnemben válaszolt, szerinte Obamának köszönhető, hogy javult a két ország kapcsolata.
Vágólapra másolva!

Kedden folytatódott az orosz-amerikai csúcstalálkozó, Barack Obama amerikai elnök Vlagyimir Putyinnal, Oroszország miniszterelnökével találkozott. A találkozón Obama méltatta Putyin elnökként és kormányfőként végzett rendkívüli munkáját. Putyin pedig azt emelte ki, hogy Obamaának nagy szerepe volt abban, hogy a két ország kapcsolata javult. A két politikus az orosz kormányfő rezidenciájában találkozott Moszkva közelében.

A találkozó előtt, Obama múlt héten még kritikusan úgy fogalmazott, hogy Putyin "fél lábbal a múltban él". Erre pénteken az orosz kormányfő úgy reagált: szilárdan állnak a lábukon és mindig a jövőbe tekintenek.

Hétfőn Obama már találkozott Medvegyevvel, a találkozó eredménye egy megállapodás lett a további nukleáris leszerelésről. Az aláírt megállapodás-tervezet értelmében egyezktetések indulnak egy szerződés megkötéséről, amelynek révén hét év alatt 1700 alá csökkentik nukleáris robbanófejeik számát.

Az atomfegyverek csökkentésére vonatkozó egyezmény mellett Oroszország beleegyezett, hogy az USA a területén keresztül szállítson utánpótlást - embereket és fegyvereket - Afganisztáni missziójához. Az USA ezzel kiválthatja az egyre veszélyesebbé váló pakisztáni útvonalat. A legkényesebb kérdésben, az amerikai rakétapajzs kelet-európai kiterjesztésében azonban fennmaradt az ellentét a két ország között. (A hétfői találkozóról bővebben itt olvashat, elemzésünket pedig itt találja.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről