Hibázhatott a kunduzi légicsapást elrendelő tiszt

Vágólapra másolva!
A Washington Post szerint egyetlen informátorra alapozva rendelte el egy német tiszt azt az afganisztáni légicsapást, amelyben több mint százan haltak meg a múlt héten. Az emberek éppen üzemanyagra vártak, mikor a támadás történt. A lap szerint a tiszt megsérthette a polgári áldozatok csökkentése érdekében felállított szabályokat.
Vágólapra másolva!

Egyetlen forrásból származó értesülés alapján rendelte el egy német tiszt azt a múlt heti NATO-légicsapást, amelyben az afganisztáni Kunduz tartományban legkevesebb 125 ember halt meg - írta vasárnap a The Washington Post.

NATO-szakértők az ügyben folytatott vizsgálat során 125-re becsülték a légitámadás halálos áldozatainak a számát, akik közül legalább két tucat civil volt. Kunduz tartomány kormányzója, Mohammad Omar viszont azt állítja, hogy a támadás 54 emberéletet követelt, köztük hat polgári személyét.

A légicsapást elrendelő tiszt először egy amerikai vadászgép által készített filmfelvételeket nézett meg a műveleti központban, a képeken számos pont látszott egy üzemanyag-szállító teherautó körül. A pontok embereket jelentettek, a felvételeken azonban nem volt tisztán kivehető, hogy fegyveresekről volt-e szó. A tiszt ekkor egy afgán informátorától telefonon úgy értesült, hogy a képeken látható valamennyi ember felkelő, mire elrendelte a két elrabolt tartálykocsi elleni légicsapást - írta a lap.

A The Washington Post szerint az Afganisztánba vezényelt amerikai és NATO-erők új parancsnoka, Stanley McChrystal által felállított szabályokba ütközik, ha ilyen döntést egyetlen információforrásra alapozva hoznak meg. A szabály célja a polgári áldozatok számának a csökkentése, ezért kötik ki azt is, hogy egyetlen hírszerzési értesülés alapján a NATO nem nyilváníthat célponttá lakóépületeket. McChrystal tábornok szombaton "mindenre kiterjedő vizsgálatot" ígért az ügyben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről