Körbezárták a brazil követséget Hondurasban

Vágólapra másolva!
Utcai harcok robbantak ki Hondurasban a brazil nagykövetség előtt, ahol az országból korábban elűzött elnök visszatérése óta meghúzta magát. A követség körül katonák cirkálnak, a volt elnök, Manuel Zelaya szerint ki akarják éheztetni őt és az épületben rekedt brazil követségi dolgozókat.
Vágólapra másolva!

Hondurasi katonák cirkálnak a fővárosban, Tegucigalpában levő brazil nagykövetség előtt, ahol az országból elűzött, de hétfőn visszatért Manuel Zelaya elnök meghúzta magát. A követség körül az éjjel utcai harcok dúltak: Zelaya összegyűlt hívei és a hondurasi hatóságok csaptak össze egymással. A városban korábban kijárási tilalommal próbálták elejét venni az utcai erőszaknak, de több ezren ennek ellenére is az utcára vonultak - írja a BBC.

Zelayát még június 28-án távolították el államcsínnyel Honduras éléről, és fegyverrel kényszerítettek az ország elhagyására. A politikus elűzésének közvetlen oka az volt, hogy új alkotmánnyal akarta meghosszabbíthatóvá tenni hatalmát - válaszul a parlament megfosztotta tisztségétől és Roberto Micheletti házelnök személyében azonnal meg is választotta utódját.

Zelaya azonban hétfőn visszatért a közép-amerikai országba, annak ellenére, hogy az ország jelenlegi urai letartóztatással fenyegették. A politikus azzal vádolja a hondurasi hatóságokat, hogy megpróbálják kiéheztetni a brazil nagykövetséget, ahol menedékre lelt.

A brazil sajtó szerint a követség telefonvonalait elvágták, a vezetékes vizet elzárták és az áramszolgáltatást leállították, így a bennrekedt követségi dolgozókkal - és Zelayával - már csak mobiltelefonon lehet kapcsolatot tartani. A Hondurasban kibpntakozó válság, és nagykövetségének szorult helyzete miatt Brazília az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását követeli - írja a BBC.

Az országot jelenleg irányító Roberto Micheletti elnök azt állítja, a nagykövetség ellen nem vetik be erőiket. "Akár öt-tíz véig is ott maradhat, ha akar" - fogalmazott. Ugyanakkor azt kérte, a brazilok sürgősen nyilvánítsák politikai menekültnek Zelayát, vagy adják ki őt a hondurasi hatóságoknak. Később azt nyilatkozta, kész tárgyalni ellenfelével, de csak ha Zelaya beleegyezik, hogy novemberben választást tartsanak Hondurasban.

A fővárosban kedden kijárási tilalmat rendeltek el, a repülőtereket lezárták, és a városba vezető utakat eltorlaszolták. Az intézkedések ellenére Zelaya hívei összegyűltek a brazil követség előtt. A kirobbanó zavargásokat könnygázzal és gumilövedékekkel fojtották el a területre vezényelt katonák. A BBC szerint jelenleg nem folynak utcai harcok, a követség épülete körül azonban a katonaság folyamatosan őrjáratokat tart.

Az Egyesült Államok jelezte, hogy szívesen közvetítene a szembenálló felek között, hogy a konfliktust tárgyalás útján rendezni tudják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről