A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az atomenergián lovagoltak a német kancellárjelöltek

Vágólapra másolva!
Négy országos csatorna képernyőjén, 20 millió néző előtt tartott politikai vitaműsort a német választások két fő riválisa vasárnap este. Angela Merkel kancellár és saját külügyminisztere, Frank-Walter Steinmeier nem kápráztatta el a nézőket parázs vitával: csupán az atomerőművekről és az adócsökkentésről vélekedtek másképp, de az idő nagy részében mindketten közös kormányuk eredményét méltatták.
Vágólapra másolva!

Alig volt tényleges vita Angela Merkel hivatalban lévő konzervatív kancellár és kihívója, Frank-Walter Steinmeier szociáldemokrata kancellárjelölt között a jelöltek vasárnap késő esti televíziós vitája során. A jelenleg koalíciós partnerként kormányzó két vetélytárs ugyan kritizálta egymás terveit, de vitájuk az első értékelések szerint nem sokat változtat a két nagy párt, a konzervatív CDU és a szocialista SPD közötti erőviszonyokon.

Merkel és Steinmeier vitáját egyszerre közvetítette négy nagy televízió, a ZDF és az ARD közszolgálati, valamint az RTL és a Sat.1 kereskedelmi televízió. A vitát a két hét múlva tartandó választások, illetve a nagyszámú bizonytalan szavazó miatt rendkívüli érdeklődés előzte meg, a televíziók összesen mintegy 20 millió nézőre számítottak.

Az érdeklődés annak ellenére volt hatalmas, hogy előre tudni lehetett: a másfél órás politikai műsorban nem lehet majd késhegyre menő, parázs vitákra számítani, mivel egyik politikus sem kifejezetten karizmatikus vagy épp képernyőre termett figura - írja a BBC. Ráadásul az elmúlt négy évben kart karba öltve kormányozták az országot, megosztott felelősséggel hozták a döntéseket az országot érintő nagy kérdésekről, mint az egészségügyi reform, vagy a gazdasági válság kezelése.

A vita előtt a közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy Merkel jobbközép pártja bő 12 százalékkal vezet a szocialisták előtt. Steinmeiernek ezért mindenképpen nagy átütést kellett volna hoznia, ha nem is a választási győzelemért, akkor azért, hogy pártja elég erős maradjon, és Merkel kénytelen legyen továbbra is koalícióban maradni velük. A jelenlegi kancellár ugyanis nem titkolta azt a tervét, hogy a választások után szakít jelenlegi koalíciós partnerével, és a szabad demokrata FDP-vel alakít új kormányt.

Az atomenerga volt a kapaszkodó

A tévévita hangnemét jellemezte a Steinmernek szegezett első kérdésre adott válasz: Merkel kihívóját arról kérdezték, hogy mért ne legyen Angela Merkel kancellár a választások után is, a szocialista politikus nevetve csak annyit válaszolt, hogy "Mert én jobb választás vagyok" - írta a Spiegel. A német lap már azt is lényeges információként közölte, hogy a két jelölt nem tegeződött, hanem hivatalos formában, magázódva szólították meg egymást a vita során.

A két politikus a másfél órás vita alatt rengeteg témát végigbeszélt a minimálbértől az Opel autógyár eladásáig, de csak néhány témában volt köztük nézeteltérés - írja a BBC. A vezetők megvitatták az afganisztáni szerepvállalás, a gazdasági válság és az atomenergia kérdéseit is - utóbbi volt egyike a kevés témának, amelyben a jelöltek nem ugyanazt az álláspontot képviselték.

Steinmeier eladósodással riogatott

A várakozásoknak megfelelően a kilencven perces vitában Steinmeier volt a támadóbb. A szociáldemokrata kancellárjelölt mindenekelőtt a konzervatív CDU/CSU és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) tervezett koalíciójának veszélyével riogatott, azt hangoztatva, hogy mindez akadályozná a gazdasági válságból való kilábalást. Steinmeier bírálta az uniópártok és az FDP adócsökkentési terveit, utalva arra, hogy ennek nincs meg a költségvetési fedezete és az állam további eladósodásához vezetne. A szocialista politikus ugyancsak támadta a konzervatív pártokat amiatt, hogy nem lépnek fel kellően a menedzseri fizetések, illetve juttatások korlátozása érdekében és a legmagasabb keresetűek közvetett megadóztatását sürgette.

A kihívó számára a legnagyobb "adut" az atomerőművekkel kapcsolatos konzervatív tervek bírálata jelentette. Steinmeier megerősítette, hogy a szociáldemokraták szorgalmazzák az atomenergiáról való lemondást, illetve az atomerőművek 2020-ig
történő fokozatos bezárását. Azzal vádolta a kancellárt, hogy pártja a korábbi nagykoalíciós megállapodást felrúgva a súlyos biztonsági kockázatokat jelentő atomerőművek további használatára törekszik. Bírálta a konzervatívokat amiatt is, hogy elutasítják a minimálbér általános bevezetését.

Merkel adócsökkentéssel gazdagítana

Angela Merkel hivatalban lévő kancellár az atomerőművekkel kapcsolatban azt mondta, azokra átmenetileg még szükség lehet, Németországnak pedig fokozatosan kell áttérnie a megújítható energiaforrások alkalmazására. Arról is beszélt, hogy a gazdasági válságból való kilábaláshoz elengedhetetlen a növekedés, aminek pedig előfeltétele az adócsökkentés.

A vita egyetlen külpolitikai eleme Afganisztán volt, ezzel kapcsolatban azonban mind a konzervatív kancellár, mind a szociáldemokrata kancellárjelölt a kivonulás stratégiájának kidolgozása mellett foglalt állást.

A tévévita után közvetlenül készített közvélemény-kutatások szerint a vitának nem volt egyértelmű győztese. A ZDF televízió szerint a nézők 31 százaléka vélte jobbnak a vitán Steinmeiert, míg 28 százalékuk Merkelt érezte győztesnek. A Forsa felmérése fordított eredményt hozott ki, náluk Merkel 37, Steiner 35 százalékot kapott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!