A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Futni hagyták bin Ladent egy szenátusi jelentés szerint

Vágólapra másolva!
Amerika elsőszámú közellensége, Oszama bin Laden terroristavezér karnyújtásnyira volt 2001 decemberében, de a hadsereg elmulasztotta a lehetőséget és futni hagyta - állítja egy, a szenátus külügyi bizottságának készült jelentés. A kudarc a demokrata többségű testület munkatársai szerint az előző, republikánus kormányzat hibája, következményeit pedig máig érezni lehet.
Vágólapra másolva!

Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője 2001 decemberében elérhető közelségben volt az amerikai csapatok számára az afganisztáni Tora Bora hegyei közt, de a katonai vezetők akkor úgy döntöttek, nem üldözik nagy erőkkel - állítja egy, az amerikai szenátus külügyi bizottsága számára készült jelentés (a teljes jelentés elérhető a bizottság honlapján).

A jelentés szerint komoly következményei lettek annak, hogy akkor nem sikerült megölni vagy elfogni a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelőjének tartott bin Ladent. A terroristavezér megmenekülése alapozta meg az afganisztáni tálib ellenállás újraéledését, illetve azt a belső viszályt, amely ma Pakisztánt is veszélyezteti - állítják a jelentést összeállítói, a demokrata többségű bizottság munkatársai.

A testület elnöke, John Kerry (aki 2004-ben a demokraták elnökjelöltje volt) már régóta azt állítja, hogy az előző, George Bush által vezetett kormány elmulasztotta a lehetőséget, és egérutat hagyott az al-Kaida és a tálibok vezetőinek. A nyolc évvel ezelőtti katonai jelentések felülvizsgálatával készült jelentés a brit Guardian című lap szerint arra törekszik, hogy a Bush-kormányzat állami és katonai vezetőit, mindenekelőtt Donald Rumsfeld védelmi minisztert és Tommy Franks tábornokot tegye felelősség bin Laden meneküléséért.

A jelentés egyértelműen kimondja, hogy bin Laden és társai 2001 decemberében a Tora Bora hegyei közt bujkáltak, az USA-nak pedig lehetősége lett volna lecsapni rájuk egy gyors, néhány ezer katonát megmozgató rajtaütéssel. "Nem kétséges, hogy Oszama bin Laden karnyújtásnyira volt" - írja a jelentés korabeli dokumentumokra és a hadművelet fontos résztvevőivel készített interjúkra hivatkozva.

2001. december 16. körül azonban bin Laden és testőrei "zavartalanul kisétáltak a Tora Borából, és eltűntek Pakisztán szabályozatlan törzsi területein" - írja a jelentés. Átfogó hadművelet helyett csak alig száz kommandós és néhány afgán milicista próbálta elkapni, miközben "az amerikai haderő széles skálája, mesterlövész egységektől a hadsereg és tengerészgyalogság mobil alakulataiig a pálya szélén maradtak" - áll a jelentésben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!