Szervezetten támadták meg Kabult a tálibok

Vágólapra másolva!
Az afgán főváros több minisztériumát és az elnöki palotát hétfőn fegyveresek támadták meg többek között rakétákkal. Emellett tűzharcba keveredett két öngyilkos robbantó a biztonságiakkal Kabul belvárosában. A tálibok magukra vállalták az eddig 12 halottat és 71 sérültet követelő támadást. Kabul több pontján füst szállt a magasba, sokáig nem lehetett tudni, mely épületek gyulladtak ki.
Vágólapra másolva!

Tűzharc alakult ki és rakétatámadás is érte az afgán főváros, Kabul belvárosát hétfőn reggel, a támadásokat azonnal magukra vállalták a tálibok. A helyi tudósítások szerint két robbanómellényt viselő öngyilkos merénylő keveredett tűzharcba az afgán biztonsági erőkkel a belvárosban, ahová hétfőn két rakéta is becsapódott.

A CNN szerint legkevesebb két robbanást lehetett hallani a kabuli belváros felől. Az egyik öngyilkos merénylő az oktatási minisztériumnál robbantott, azt a BBC szerint egyelőre nem tudni, hány áldozattal járt a merénylet. A második nagy robbanás Kabul Cinema Pamir nevű mozijának környékét rázta meg. A BBC szervezett tálib támadásról ír. Hamid Karzai afgán elnök azt mondta, hogy már helyreállt a rend Kabulban.

A BBC helyszíni tudósítója azonban arról számolt be, hogy még tart a csata. Szerinte pozíciókat vett fel az afgán hadsereg, és igyekszik déli irányba kiszorítani a felkelőket a fővárosból. Daúd Szultanzoj képviselő szerint "körülbelül 500 vagy 800 méterre délre az előző területtől" elfoglaltak egy épületet a tálibok.

A beiktatásra időzítve

A támadás azután kezdődött, hogy Hamid Karzai afgán elnök kormányának 14 tagja letette az esküt - mondta Favzia Kúfi képviselő. Szultanzoj szerint sem véletlen, hogy a kormánytagok beiktatásával egy időben történt a támadás. A harcok kormányzati épületek közelében törtek ki, a BBC helyszíni tudósítója szerint robbanások sorát lehetett hallani a minisztériumi épületek közelében, utána pedig lövöldözés kezdődött. A belügyminisztérium egyik munkatársa azt mondta, összesen hét támadó volt. Ebből négy tálib egy bevásárlóközpontot, három pedig egy mozit támadott.

A lázadó tálibok magukra vállalták a támadást, szerintük 20 harcos vett részt benne, köztük öngyilkos robbantók is. A tálib harcosok behatoltak az elnöki palotába, a pénzügyi, a bányászati és az igazságügyi minisztériumba és a luxuskategóriás Serana Hotelbe - közölte a tálibok szóvivője. Azonban nem erősítette meg egy forrás sem, hogy a tálibok bementek volna kormányzati épületekbe.

A NATO-erők szerint a Ferosga i Afgán bevásárlóközpont közeléből is robbanást lehetett hallani. A NATO közölte: két lázadót megöltek az itteni tűzharcban, és az afgán haderő biztosította a környékbeli utakat. Emál Maszúd minisztériumi tisztviselő szerint a bevásárlóközpont teljesen kiégett, a BBC weboldalán található videón is látható egy füstölgő, üszkös épület. A férfi azt mondta, egyik barátjának volt egy üzlete a központban. "Azt mondta nekem, hogy két férfi belépett - lázadók, igen - és rákiabáltak az emberekre, hogy menjenek ki az épületből. Azt mondta, kinyitva hagyta ott az üzletét, és elfutott. Rendőrök jöttek be, ahogy ő elrohant" - mondta Maszúd a BBC-nek.

Forrás: AFP
Kabul központja csatatérré vált hétfőn

Az afgán hatóságok szerint öt ember halt meg az összecsapásokban. Az öt halottat kabuli kórházi források megerősítették a CNN-nek. Emellett Kabi Amiri, a kabuli kórházak szóvivője 38 sebesültről is beszélt. Az öt halottból egy civil és négy biztonsági. Az egyetlen civil áldozat Mohammad Zahir Azimi védelmi minisztériumi szóvivő szerint egy gyerek.

A BBC azt írta, hogy a kabuli belváros sok utcáját teljesen lezárták, számos kormányzati épülettel és hotellel együtt. A NATO szerint a nemzetközi erők is részt vesznek a terület biztosításában - írták. Több helyről füst száll fel a városban a CNN szerint, azonban nem tudni, mely épületek égnek.

"Nem látunk sok ehhez hasonló támadást Kabulban" - mondta Nico Melendez amerikai NATO-szóvivő. "Tudjuk, hogy vannak erők a városban, amelyek védelmet biztosítanak az ártatlan afgán polgároknak, és mi is mindent megteszünk, hogy segítsünk az afgán rendőrségnek és az afgán hadseregnek" - tette hozzá. Ezért hamarosan nemzetközi erőfeszítéseket is tesznek: tíz nap múlva konferenciát rendeznek Londonban, amelyen a résztvevők a tálibok elleni harcról tanácskoznak majd.

A kormányzati beiktatások idejére időzített támadás nem tett jót Hamid Karzai így is elég nehezen összeálló kormányának. A parlament korábban több miniszterjelöltet is elutasított. Karzai eleve olyan elnökválasztáson győzött, amelyre a csalás gyanúja vetült - írja a BBC.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!