70 ezer halottat temettek el Haitin

Vágólapra másolva!
Szükségállapotot hirdettek a földrengés sújtotta Haitin, ahol hétfőig mintegy 70 ezer holttestet gyűjtöttek össze és temettek tömegsírba. Az emberek a börtönből kiszabadult foglyoktól, a fosztogatóktól és a madárpókoktól rettegnek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn ülésezik.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli állapotot hirdetett Haiti kormánya, amely január végéig lesz érvényben a földrengés sújtotta karibi országban. 30 napos nemzeti gyászt is tartanak az áldozatok emlékére.

Hétfőn reggelig körülbelül 70 ezer halott testét gyűjtötték össze és temették tömegsírba - közölte Carol Jospeh oktatási államtitkár. Jean-Max Bellerive kormányfő szombaton még csupán 25 ezer tetem elföldeléséről számolt be.

Hétfőn Mexikó kezdeményezésére összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), hogy megvizsgálja a haiti helyzetet. Mexikó - amely a BT nem állandó tagállama - kezdeményezését azzal indokolta, hogy a természeti csapás olyan súlyos következményekkel járt, ami szükségessé teszi a nemzetközi közösség fokozott szerepvállalását és ezt a a világszervezetnek kellene összehangolnia. Az ülést Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vezeti.

Ban Ki Mun vasárnap villámlátogatást tett Haitin. Az életben maradtakat arra kérte, hogy próbálják türelemmel várni a segítség megérkezését, és azt ígérte, a világ nem hagyja magára a túlélőket.

A BBC tudósítása szerint az élelem csomagok és az ivóvíz szállítmányok végre elérik a főváros, Port-au-Prince néhány részét, de az elosztást a romokkal teli utak akadályozzák. A túlélők legnagyobb részének továbbra is magáról kell gondoskodnia, amíg a segítség nem jut el hozzájuk. Sokan próbálják meg elhagyni a romhalmazzá lett fővárost, ahol egyre gyakoribbak a fosztogatások és erőszakos cselekmények. Több fosztogatót meglincselt az éhező lakosság a helyi tudósítások szerint.

Magyarok is segítenek

"A városban káosz van. A fosztogatások folyamatosak, az emberek idegesek, félnek - különösen a börtönből elszabadult 4000 fogolytól, és az éhségtől. A katonaság megpróbál rendet tenni. A segélycsapatok biztonságát a kétségbeesett embereken kívül a mindenhol megtalálható madárpókok csökkentik" - olvasható a helyszínen orvosi segítséget nyújtó Magyar Református Szeretetszolgálat honlapján. A szeretetszolgálat munkatársai a Port-au-Prince repülőterén dolgoznak.

Forrás: AFP
További képekért kattintson a fotóra! Sokkoló képek!

Mint írták, nagyon sokan várnak orvosi segítségre, szükség van gyógyszerekre. Szombaton egy német és egy belga csoportot megtámadtak fényes nappal az utcán, ők elindulnak haza, a többi segélyszervezetnek eligazítást tartanak arról, hogyan maradhatnak biztonságban.

A Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja a főváros, Port-au-Prince repülőterén látja el a sérülteket. "A csoport éjt nappallá téve dolgozik, a nap bármely szakában készen állnak a betegek ellátására" - olvasható a holnapon.

A Baptista Szeretetszolgálat is a helyszínen látja el a sérülteket. A szeretetszolgálat csapata Twitter oldalán azt írja, hogy napi kb.száz beteget látnak el, éjszaka folyamatosan a műtenek.

A Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés kedden romba döntötte a haiti főváros, Port-au-Prince legfontosabb infrastrukturális létesítményeit, több más várost pedig részben vagy egészben a földdel tett egyenlővé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!