Megkezdődött a horvát elnökválasztás

Vágólapra másolva!
Elkezdődött az elnökválasztás Horvátországban, ahol a szociáldemokrata párt jelöltje, a zeneszerző és egyetemi tanár Ivo Josipovic küzd meg a függetlenként induló zágrábi polgármesterrel, Milan Bandiccsal. A közvélemény-kutatások szerint a politikában újoncnak számító Jocipovic lesz a győztes.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a horvát elnökválasztás második fordulója vasárnap reggel, ahol a szavazóknak két jelölt között kell választaniuk. Az utolsó közvélemény-kutatási eredmények szerint Ivo Josipovic, a szociáldemokraták eddig zeneszerzőként ismert jelöltje lehet a győztes a szavazatok 52-55 százalékának megszerzésével.

Ellenfele, a függetlenként induló, valamikor szintén szociáldemokrata párti, populistának tartott Milan Bandic zágrábi polgármester a szavazatok 38-45 százalékára számíthat. A két jelöltről és a választás várható kimeneteléről ebben a cikkünkben olvashat részleteket.

A szavazóhelyiségeket hét órakor nyitották meg, és 19 órakor zárják be. Az első eredmények már este várhatók. A szavazásra jogosultak száma 4,4 millió, akik közül 400 ezer külföldön él. Azóta, hogy Horvátország 1991-ben függetlenné vált, ez az ötödik elnökválasztás. Stjepan Mesic jelenlegi államfő második ötéves mandátuma februárban jár le.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről