Újra megnyitotta jemeni nagykövetségét az USA

Vágólapra másolva!
Kedden újra kinyitott a jemeni amerikai nagykövetség, amelyet korábban terrorfenyegetések miatt zártak be. Jemenben több más nagykövetséget is bezártak biztonsági okokból.
Vágólapra másolva!

Ismét megnyitott kedden az Egyesült Államok jemeni nagykövetsége, miután két napig biztonsági okokból zárva volt - közölte egy amerikai követségi alkalmazott. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szanaai nagykövetsége vasárnap jelentette be, hogy az arab-félszigeti al-Kaida terrorszervezet fenyegetései miatt bezárt. Barack Obama elnök egyik tanácsadója szerint Washington arra utaló jeleket kapott, hogy az al-Kaida támadásokra készül Jemenben. Az amerikai és brit nagykövetség hétfőn is zárva tartott.

Hétfőn ugyanebből az okból bezárták Franciaország jemeni nagykövetségét is, a japán nagykövetség konzuli osztálya pedig felfüggesztette a vízumok kiadását és más tevékenységét. Csehország hasonló okokból bezárta szanaai nagykövetségének konzuli részlegét.

Jemen, ahol síita lázadók vívnak véres harcot a szunnita kormánnyal, az al-Kaida egyik legfőbb utánpótlási bázisává vált (erről bővebben itt olvashat). Az USA szerint itt képezték ki azt a nigériai férfit is, aki karácsony napján fel akart robbantani egy amerikai repülőgépet. Az USA komoly anyagi támogatást nyújt a jemeni kormánynak a szélsőségesekkel szemben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!