A pápát is beperelte egy pedofil pap amerikai áldozata

Vágólapra másolva!
A gyerekeket molesztáló papokról szóló, összes vatikáni irat kiadásáért indított pert egy amerikai férfi. A személyazonosságát titkoló felperes azt állítja, maga is egy pedofil pap áldozata, és hiába írt ügyéről a Vatikánnak évekkel ezelőtt, válaszra sem méltatták. A periratban személyesen megnevezi XVI. Benedek pápát is.
Vágólapra másolva!

A pápát ás a Vatikánt is beperelte egy amerikai férfi. A felperes, aki nem hozta nyilvánosságra személyazonosságát, azt állítja, annak idején ő is Murphy atya áldozatává vált, akiről úgy vélik, akár 200 gyereket is molesztálhatott egy siketek otthonában, az amerikai Milwaukee-ben. Az egykori, állítólagos áldozat azt szeretné elérni a perrel, hogy a Vatikán adjon ki minden iratot, amely pedofil ügyekbe keveredett papokról szól. A periratban Joseph Ratzingert (XVI. Benedek pápát) és két bíborost is megnevezik.

Murphy atya ügyében, 1996-ban egyik felettese kezdeményezésére elindult ugyan egy vatikáni vizsgálat, ám az atya 1998-as haláláig ez nem zárult le (ügyéről bővebben ebben a cikkben tájékozódhat).

A férfi hanyagsággal vádolja a szentszéket, amelyet arra akar a perrel rákényszeríteni, hogy "fedjék fel aktáikban rejtegetett titkaikat" - idézte Jeff Anderson ügyvédet a BBC. Az áldozat már 1995-ben írt a Vatikánnak (Angelo Sodano bíborosnak, aki akkor a Vatikán külügyminisztere volt), hogy közösítsék ki Murphy atyát, de levelére - amelyben részletesen leírta, mit tett vele az atya, és hogy ez mennyire megviselte, illetve, hogy egy másik fiú emiatt lett öngyilkos - nem kapott választ. Levelét elvileg továbbítani kellett volna a Hittani Kongregációnak - amelyet ekkor a jelenlegi pápa vezetett -, de a vatikáni hivatal azt állítja, ők csak 1996-ban értesültek Murphy atya ügyéről.

Az ügyvéd szerint védence nem pénzt akar, hanem azt követeli az egyháztól, hogy "álljon elő minden irattal, amelyekben bizonyítékok szerepelnek gyermekek zaklatására az elmúlt évtizedekből".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről