A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Jézus példáját követnék az üldözött drogbáró hívei

Vágólapra másolva!
Nagyobb úr saját szűkebb otthonában, mint a kormány vagy a helyi politikusok. New Yorkba, Nagy-Britanniába is elér a keze a feltételezések szerint, és hiába küldték már ellene többször a hadsereget, hívei a katonákkal is szembeszállnak, hogy akár életük árán is megvédjék. A jamaicai kormány jogi lépéseket is tett, hogy megvédje, most viszont az ő elfogásával mentené hatalmát a miniszterelnök. Véres hajtóvadászat zajlik Jamaica egyik legnagyobb ura ellen.
Vágólapra másolva!

Pénteken már hatodik napja ropogtak a fegyverek a jamaicai főváros, Kingston nyomornegyedében, a Tivoli Gardensben, ahol 2000 katona és rendőr próbálja meg elfogni a karibi ország egyik leghirhedtebb drogbáróját. A 42 éves Christopher Coke-ot, akit Dudusként ismernek a helyiek, az Egyesült Államok akarja bíróság elé állítani drog- és fegyverüzletei miatt. Ha elítélik, életfogytiglani börtönt és több millió dolláros pénzbüntetést is kaphat.

A jamaicai rendőrség pénteki veszteséglistája szerint eddig 73 bandatag és civil vesztette életét az összecsapásokban. Négy katona, illetve rendőr is meghalt. Kórházi források szerint azonban már jóval e fölött van az áldozatok száma. A rendőrség állítja, legalább 500 embert vettek őrizetbe, és fegyvereket, lőszert valamint golyóálló mellényeket foglaltak le több razzia során.

A harcok miatt a kingstoni reptérhez vezető út nem használható, az Egyesült Államok jelezte is állampolgárainak, hogy nem ajánlja az utazást a jamaicai fővárosba. Az AFP tudósítója szerint a város nyugati részén dúló harcok keletre is átterjedtek, holttesteket szállító teherautót is lehetett látni, amely a keleti Mountain View kerületből érkezett. Az újságírókat a katonák nem engedik be a harci övezetbe, így nem tudni pontosan, mi történik Tivoliban.

Dudus, a kisember

Christopher Coke édesapjához, Lester Lloyd Coke-hoz hasonló helyzetben van. Őt is ki akarták adni az Egyesült Államoknak egészen 1992-ig, amikor rejtélyes körülmények között meghalt a börtönben - írja róla a New York Times. Azóta vezeti fia, Dudus Coke a Shower Posse nevű bűnszervezetet, és lényegében ő irányítja a Tivoli Gardenst is.

Sok, a Tivolihoz hasonló negyed épült az 1960-70-es években a jamaicai fővárosban, a külterületeken felhúzott új lakótelepek fölötti ellenőrzést az 1970-es években vették át a Dudushoz hasonló bűnözők - írja a Guardian. Coke egyszerű üzletembernek tartja magát, de a brit Daily Telegraph szerint sok jamaicai egyfajta Robin Hoodként tekint rá. Befolyását jelzi, hogy Elnöknek és Főnöknek is nevezik, bár 160 centis magassága miatt ráragadt a Shortman (Kisember) becenév is.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint Dudus kapcsolatai jóval túlnyúlnak Jamaica határain. A feltételezések szerint a New Yorkban és más amerikai városokban zajló marihuána- és kokainkereskedelemnek ő az egyik mozgatója, sőt, az Independent állítja, Nagy-Britanniában is kereskedik drogokkal.

Forrás: EPA
A kingstoni razzia során elfogott férfiakat kísérnek katonák

A drogkereskedelemből származó bevételt fegyverekre költi, amelyekkel magát és embereit védi a hatóságoktól. A Times szerint mintegy ezer gyilkosságért tartják felelősnek a bandáját. De nem csak erőszakos akciókkal próbálkozik. Ügyvédeit is beveti, akik a New York Times szerint amerikai tisztségviselőkkel tárgyalnak arról, hogyan lehetne véget vetni a patthelyzetnek. Az ellene indított fegyveres hajtóvadászatok ugyanis nem sok jóval kecsegtetnek: 2001-ben egy hasonló akció során három napig lőtték egymást a rendőrök és a Tivolit védő fegyveresek, és 26 ember meghalt.

"Jézus meghalt értünk, mi pedig meghalunk Dudusért"

A hatóságok dolgát több dolog nehezíti. Egyrészt Jamaicában komoly gondot jelent a New York Times szerint, hogy a politikusok és a bűnbandák vezetői között kifejezetten szoros a kapcsolat. Az amerikai lap szerint sok jamaicai politikus abban látja politikai túlélésének kulcsát, ha együttműködik a bandafőnökökkel. "Ez része a történelmünknek. Ez intézményesült. Minden politikus tudja, ki a bandavezér a területén. Ha azt akarod, hogy megválasszanak, ismerned kell őket és szükséged van a támogatásukra" - mondta a rendszerről Victor Cummings egykori jamaicai parlamenti képviselő.

De a lakosság is támogatja a bandavezéreket, akik enni adnak vagy máshogy segítenek a nyomorgóknak. "Jézus meghalt értünk, mi pedig meghalunk Dudusért" - állt egy feliraton a Dudus elleni hajtóvadászat elleni tiltakozásul rendezett, múlt hétvégi tüntetésen. Dudus ráadásul sok Tivoliban lakó szerint rendet tart a környéken, nem jellemző a bűnözés.

"Szembeszállunk a gonosz erejével"

Bruce Golding jamaicai miniszterelnök kilenc hónapig nem lépett semmit az USA kiadatási kérelmére, a New York Times szerint. Arra hivatkozott, hogy az amerikai hatóságok illegális lehallgatással szereztek információkat Coke-ról.

Azóta azonban felmerült a gyanú, hogy Golding és pártja, a Jamaicai Munkáspárt komoly támogatást kapott Dudustól a választások idején, majd Dudus tanácsadói cége dollármilliókat keresett a kormánnyal kötött szerződéseken. A kormány helyzetét az rendítette meg a leginkább a brit Independent szerint, amikor Golding múlt héten kénytelen volt beismerni, hogy a Los Angeles-i Manatt, Phelps & Phillips nevű ügyvédi iroda segítségét kérték, hogy megakasszák a kiadatási eljárást. A cég tagadott, Golding viszont bocsánatot kért, és mostmár azt állítja, hogy nemzetközi összeesküvés áldozata lett.

"Fordulópont lesz nemzetünknek, hogy szembeszállhatunk a gonosz azon erejével, amely bünteti a társadalmat és ránk aggasztja azt a nem túl irigylésre méltó címkét, hogy ez a világ egyik gyilkossági fővárosa" - mondta Golding vasárnapi tévés beszédében. A Jamaica Observer című helyi lap szerint Golding politikai jövője szempontjából kulcskérdés, elfogják-e Coke-ot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!