A fellángoló erőszak miatt csúszhat az iraki csapatkivonás

Vágólapra másolva!
Erősödik az erőszak Irakban, ami hátráltathatja az amerikai katonák kivonását. Az amerikai harcoló alakulatoknak augusztus 31-éig kellene kivonulniuk Irakból, de erre a szoros választási eredmény miatt fellángoló felekezeti konfliktusok miatt kevés az esély.
Vágólapra másolva!

Várhatóan egy hónappal elhalasztja az Irakban állomásozó harcoló csapatai kivonását az Egyesült Államok, mert romlik a biztonsági helyzet - írja a brit Guardian.

A március 7-i iraki parlamenti választásokon szoros eredmény született. Ijád Allávi koalíciója csak hajszállal előzte meg a Núri al-Maliki kormányfőt támogató pártokat, a síita konzervatívok azonban valószínűleg Maliki kormányalakítását támogatják majd.

A belpolitikai ellentétek miatt egyre több támadást követnek el a szunnita szélsőségesek, és egyre véresebb akciókat hajt végre az al-Kaida helyi szárnya is. A Guardian szerint a szélsőségesek célja a politikusok megfélemlítése lehet, illetve a támadásokkal üzennek az USA-nak, szeretnék jelezni, hogy még mindig komoly erejük van.

Kevés az iraki katona

A Barack Obama amerikai elnök által 2009. február 27-én bejelentett csapatkivonási terv alapján augusztus 31-ig minden harcoló alakulatnak el kellene hagynia Irakot. Az iraki vezetés szeretné tartani az augusztus 31-i dátumot, azonban a Guardian szerint nincs elég katonájuk, hogy megbirkózzanak egy újjáéledő felekezeti konfliktussal.

A bázisokon jelenleg 92 ezer amerikai katona állomásozik Irakban. Májusban 12 500 katonát vonnak ki. Ebben az ütemben haladva augusztus 31-re 50 ezer amerikai katona marad Irakban, de ők nem vesznek részt a harcokban. Már ritkán látni járőröző amerikai katonákat Bagdadban is, hisz a két ország közötti megállapodás előírja: csak iraki engedéllyel hagyhatják el bázisaikat az amerikai katonák.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről