Harcias legénységgel magyarázza Izrael a segélyhajók elleni halálos támadást

Vágólapra másolva!
Izraeli katonák támadták meg azt a flottát, amely hétfőn érkezett volna az izraeli blokád alatt álló Gázai övezet partjaihoz, hogy segélyt juttasson el az ott élőkhöz. Izrael előre jelezte, hogy feltartóztatja a hajókat, az összecsapásokban több mint tizen meghaltak, és több tucatnyian megsérültek. Az akció miatt számos országban tüntettek Izrael ellen, és több állam diplomáciai ellenlépéseket fontolgat.
Vágólapra másolva!

Több mint 10 ember meghalt, amikor az izraeli haditengerészet megrohamozta Gázai övezetbe humanitárius segélyt szállító hajókat - írja a BBC. Török televíziós hírek szerint 16 halálos áldozata volt az éjszakai akciónak és legkevesebb 60-an megsérültek, a segélyakció egyik fő szervezője, a Free Gaza Movement (Szabad Gáza Mozgalom) a Guardiannak 19 halottról számolt be. Izrael szerint 10 katonájuk sérült meg, egyikük súlyosan. A hadsereg szerint a sérülteket - akár izraeli katonák, akár a hajókon tartózkodó külföldiek - helikopterrel szállították izraeli kórházakba.

Az izraeliek szerint a hajókon tartózkodó emberek rátámadtak a fedélzetre érkező katonáikra: lőttek rájuk, késekkel, rudakkal estek nekik. "A hajókon lévő emberek nagyon-nagyon erőszakosak voltak a katonákkal szemben" - állította az egyik izraeli katonai szóvivő, aki szerint emiatt voltak összecsapások. "Sajnos ez a társaság kész volt meghalni. Éleslőszerrel lőttek ránk. Ők kezdték az erőszakot, ezt 100 százalékosan világos" - idézte a BBC Mark Regev izraeli kormányszóvivőt.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a haditengerészet hat hajót fogott el, amelyek megpróbálták megszegni a Gázai övezet tengeri blokádját. A hajókat Asdodba akarták átirányítani, ám a fedélzeten tartózkodók rájuk támadtak, emiatt tömegoszlató műveletet hajtottak végre, amelynek során éles lőszert is használtak. A hadsereg szerint az akció még nem zárult le, a katonák azt jelentették a hajók fedélzetéről, hogy úgy tűnik, az ott tartózkodók azt tervezik, hogy meglincselik őket. Az izraeli külügyminisztérium utóbb közölte azt is, két aktivistánál pisztolyokat találtak, amelyeket azok Izraeli katonáktól vettek el, és amelyekből tüzet nyitottak a katonákra.

Túlzó akció

A segélyakció szervezői szerint ugyanakkor az izraeliek már lövöldözve érkeztek a hajóra. "Nem szándékoztunk semmiféle erőszakos ellenállást tanúsítani. Az egyetlen ellenállás, amiről szó lehetett, az a passzív ellenállás, például a parancsnoki hídhoz vagy a gépházba vezető útvonal elállása, hogy ne tudják átvenni az ellenőrzést. De ez csak szimbolikus ellenállás volt" - mondta a BBC-nek Audrey Bomse, az akció egyik szervezője, a Free Gaza Movement (Szabad Gáza Mozgalom) szóvivője. Bomse szerint semmi bizonyíték nem utal arra, hogy rálőttek volna a katonákra, az Izraeli fellépést pedig túlzónak minősítette.

Televíziós felvételeken hallható, ahogy az egyik török hajó, a Mavi Marmara (Kék Márvány, a Márvány tenger neve után) kapitánya nyugalomra szólítja fel az utasokat, arra figyelmeztetve őket, hogy a katonák éleslőszerrel lőnek az ellenállókra. "Testvérek, mindenki maradjon a helyén!" - mondja a kapitány, aki közli azt is, hogy elvesztették az uralmat a hajó fölött.


A hajókon körülbelül 600 ember tartózkodik, akik 10 ezer tonnányi segélyt szeretnének eljuttatni az Izrael által évek óta szigorú blokád alatt tartott Gázai övezetbe. Izrael azonban ellenzi ezt, és nem engedélyezte, hogy a flotta behatoljon felségvizeire. Korábban közölték, megállítják a hajókat, és a segélyakciót provokációnak minősítették.

Az incidens a BBC szerint 64 kilométerre a partoktól, még nemzetközi vizeken történt.

Mérgesek a törökök

Benjamin Be-Elizer izraeli miniszter sajnálatát fejezte ki a halálesetek miatt. Az EU az események kivizsgálását követeli. Izrael közölte, a hajókat bevontatja Asdod kikötőjébe, a rakományt és utasokat biztonsági ellenőrzésnek vetik alá. Az izraeli miniszterelnöki hivatal hétfőn bejelentette, hogy a jelenleg Kanadában tartózkodó Benjámin Netanjahu kormányfő lemondta keddre tervezett washingtoni látogatását. Netanjahut kedden fogadta volna a Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő pedig latin-amerikai látogatását megrövidítve hazautazik.

Törökország határozottan elítélte az izraeli fellépést, majd visszahívta izraeli nagykövetét és bejelentette, eltörli az Izraellel tervezett közös hadgyakorlatokat is. Többezres tüntetés is kezdődött Isztambulban. Görögország is lemondott egy közös hadgyakorlatot. A segélyflotta-akciót török segélyszervezetek vezetik, a hajó utasai között is főleg törökök vannak. Isztanbulban az akció hírére töb tucatnyi tüntető próbálta megrohamozni az izraeli konzulátust, miközben a török külügyminisztériumba bekérették az izraeli nagykövetet.

Jordániában 2000 tüntető követelte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Izraellel, Spanyol-, Svéd- és Görögország, illetve Dánia is berendelte egyeztetésre az izraeli nagyköveteket, a francia külügyminiszter pedig vizsgálatot követel. A jelzett államok állampolgárai közül is sokan utaztak a segélyszállító hajókon. Az USA és a Gázával határos Egyiptom is elítélte az izraeli műveletet.

Az Izraelben élő 1,3 milliós arab lakosságot általános sztrájkra szólították fel hétfőn a közösség vezetői. Az arabok állandó főbizottsága keddre általános sztrájkot hirdetett, és tüntetésekre is felszólította az arabokat Izraelben. Sok száz arab azonban már hétfőn az legnagyobb izraeli arab város, Názáret utcáira vonult, hogy tiltakozzon a halálos áldozatokkal járó támadás ellen - közölték szemtanúk.

A tel-avivi magyar nagykövetség eddigi információi szerint nincsenek magyar állampolgárok a Gázai-övezetbe tartó segélyflottilla elleni izraeli fellépés halálos áldozatai és sebesültjei között, és arról sem tudnak, hogy bármelyik hajón utazott volna magyar állampolgár - közölte Szentgyörgyi Zoltán Izraelben akkreditált magyar nagykövet. A nap folyamán konzultációra rendelték be az izraeli külügyminisztériumba az Európai Unió tagállamainak nagyköveteit. A megbeszélésen az áldozatok nemzetiségéről nem hangzott el hivatalos tájékoztatás.

Forrás: AFP
A segélyflotta egyik hajója

Az izraeli hivatalos források szerint hat hajóból álló segélyflotta vasárnap hagyta el a ciprusi vizeket és a tervek szerint hétfőn érkezett volna a Gázai övezethez. A Guradian ugyanakkor a Free Gaza Movement-re hivatkozva azt írta, hogy összesen nyolc hajóból állt a flotilla: három török zászló alatt hajózott, három Görögországból érkezett, és volt közük egy ír és egy algériai. Izrael előre jelezte, hogy megállítja a hajókat, mert megítélése szerint a kampány "provokáció, amely Izrael ellen irányul".

Izrael azzal védekezik, hogy minden héten 15 000 tonna humanitárius segélyt szállít a Gázai övezetbe. Az ENSZ szerint azonban ez csak a szükséges mennyiség negyede.

Izrael és Egyiptom három éve, 2007 nyarán vonta blokád alá a palesztinok lakta térséget, miután a Hamász heves harcok után megszerezte a terület feletti ellenőrzést a rivális Fatahtól. Izrael szerint a blokádra azért van szükség, hogy megakadályozzák a palesztin szélsőségesek izraeli területre irányuló rakétatámadásait. A támadások azonban folytatódtak, és Izrael tavaly év elején katonai akciót vezetett az övezet ellen. Az izraeli bombázások és ágyúzások miatt tovább romlott az ott élők helyzete. Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár márciusban azt mondta, Izrael elfogadhatatlan szenvedést okozott a blokáddal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről