A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ellentüntetők térítették el a pozsonyi melegfelvonulást

Vágólapra másolva!
Módosítani kellett az első pozsonyi melegfelvonulás útvonalát szombaton, mert ellentüntetők könnygázzal támadtak a felvonulni készülőkre: az egyik szónokot pedig kövekkel dobálták meg. A rendezők attól tartottak, hogy az eredeti, óvároson áthaladó útvonalon a rendőrség nem tudta volna garantálni a felvonulók biztonságát. 
Vágólapra másolva!

Módosítani kellett a szombaton rendezett első pozsonyi melegfelvonulás útvonalát. A német hírügynökség tudósítása szerint neonácik támadása miatt kényszerültek a felvonulás rendezői arra, hogy eltekintsenek az átvonulástól Pozsony óvárosán. Szélsőjobboldali ellentüntetők könnygázzal támadtak a Hviezdoslav téren egybegyűlt melegekre és emberjogi aktivistákra, majd verbálisan és tettleg is inzultálták a felvonulni készülőket, akiknek a számát a hírügynökség ezerre becsülte.

Emiatt a rendezők lemondtak arról, hogy az eredeti tervnek megfelelően az óvároson át haladjon a szivárványparádé menete. A rendezők attól tartottak, hogy a rendőrség nem tudta volna szavatolni a felvonulók biztonságát.

Ulrike Lunacek osztrák európai parlamenti képviselő azt mondta: a főtéren előadott beszéde közben egy ellentüntető kis köveket hajigált feléje, de nem találta el. A dobálót, aki egy szélsőjobboldali szervezet tagja, a rendőrök őrizetbe vették. Ezek után a szervezők módosították a melegfelvonulás útvonalát: a mintegy 500 résztvevő a pozsonyi belváros helyett egyenesen átvonult a Duna túlsó partjára.

Néhány héttel a június 12-én esedékes parlamenti választások előtt Szlovákia egyetlen neves politikusa sem volt hajlandó arra, hogy szolidaritást vállaljon a megkülönböztetésük ellen tiltakozó homoszexuálisokkal. A melegfelvonulást csak néhány nyugati nagykövetség, valamint az Európai Bizottság pozsonyi képviselete biztosította nyilvánosan a támogatásáról.

A szlovák parlament pártjai ellenzik azokat a törvényeket, amelyek lehetővé tennék meleg párok összeházasodását. A melegfelvonulás az utóbbi hetekben számos vitát, egyes politikusok részéről pedig negatív reagálásokat váltott ki. A kisebbik kormánypárt, a nacionalista SNS pénteken a felvonulás betiltását követelte. Érvelése szerint az önkormányzatok megtilthatnak olyan rendezvényeket, amelyeknek során erőszakra vagy "illetlenségre" kerülhet sor. A szélsőjobboldali Szlovák Testvériség egyesület pedig ellenrendezvényt helyezett kilátásba Pozsonyban "A család jövőjéért, a perverzek ellen" mottóval.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!