A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Lemond a belga egyházi pedofíliát vizsgáló bizottság vezetősége

Vágólapra másolva!
Lemondott a belgiumi katolikus egyházon belüli pedofíliát vizsgáló bizottságnak a vezetősége, miután a múlt héten a rendőrség lefoglalta az irataikat. Az egyház által támogatott testület szerint a rendőrség csalinak használta őket, és így jutott hozzá bizalmas adatokhoz.
Vágólapra másolva!

A belga katolikus egyház támogatásával működő, az egyház tagjai elkövetett pedofil bűncselekményeket vizsgáló bizottság vezetői hétfői értekezletük után jelentették be, hogy csütörtökön mindannyian távoznak tisztségükből. Döntésüket azzal indokolták, hogy a múlt héten a pedofil ügyekben nyomozó rendőrség átkutatta az irodáikat, és dokumentumokat foglalt le, és ezt elfogadhatatlannak tartják.

"Leginkább amiatt vagyok megdöbbenve, mert sok ember megbízott bennünk" - idézi a BBC a bizottság elnökét, Peter Adriaenssenst, aki azon aggódik, hogy a rendőrség birtokába kerültek a bűncselekmények áldozatainak adatai és beszámolói. Adriaenssens szerint a rendőrség csalinak használta a bizottságot, és ez ellen tiltakoznak a lemondásukkal.

A rendőrök a múlt csütörtökön átvizsgálták a belga katolikus egyház központját, egy nyugdíjas érsek otthonát és két egykori érsek sírját. Az akció ellen tiltakozott XVI. Benedek pápa is, a belga igazságügy-miniszter azonban közölte, hogy normál eljárásról van szó.

Számos országban merült fel az egyházon belüli pedofília gyanúja az elmúlt hónapokban is. Belgiumot áprilisban rázta meg az a hír, hogy Roger Vangheluwe bruges-i püspök bevallotta, szexuális visszaéléseket követett el, majd le is mondott tisztségéről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!