Vágólapra másolva!
Az amerikai partok elleni támadásnak nevezte a Mexikói-öbölben közel két hónapja tartó olajszennyezést Barack Obama amerikai elnök keddi televíziós beszédében. Az elnök azt ígérte, hogy megfizetteti az okozott kárt a szennyezésért felelős BP olajcéggel, és figyelmeztetett: a katasztrófa bármikor megismétlődhet, ezért az olajfüggő Amerikának tovább kell lépnie a megújuló energiaforrások felé.
Vágólapra másolva!

"Meg fogjuk fizettetni a kárt, amit a BP okozott" - jelentette be Mexikói öbölben bekövetkezett olajkatasztrófáról tartott keddi beszédében Barack Obama amerikai elnök. Obama hivatalba lépése óta először mondott tévébeszédet a washingtoni Fehér Ház ovális irodájából, ahonnan az amerikai elnökök csak az általuk létfontosságúnak tartott nemzeti ügyekben adnak nyilatkozatot - írja a BBC.

Az Egyesült Államok elnöke beszédében fertőző járványhoz hasonlította az olajkatasztrófát. Azt mondta, olyan támadás érte az amerikai partokat és az amerikai polgárokat, amely próbára teszi az emberi technológia határait. Az elnök közölte: még szerdán találkozni fog a BP olajcég elnökével, Carl-Henric Svanberggel, hogy megbeszélje vele, hogyan tehetné jóvá a cég az okozott kárt.

Obama szerint a BP-nek minden rendelkezésre álló forrását arra kell fordítania, hogy kárpótolja azokat a munkásokat és üzletembereket, akiket - mint fogalmazott - megkárosított az olajcég "nemtörődömsége". Az elnök terve szerint a BP-nek egy pénzügyi alapot kellene létrehoznia az érintettek kártalanítására.

A beszédre reagálva a BP közleményben jelezte, hogy egyetért az elnökkel: "Obama elnökkel közös a célunk, hogy feltakarítsuk az olajat, és megsegítsük a katasztrófa által sújtott embereket" - áll a közleményben. A cég közölte: várja a szerdai találkozót, amelyen reményeik szerint "konstruktív megbeszélést folytathatnak arról, hogy hogyan érhetnék el a közös célokat".

Új energiaforrások felé

Obama tévébeszédében az olajszennyezéssel érvelt folyamatban lévő energiaügyi törvénycsomagja mellett. Az elnök szerint a katasztrófa is megmutatta, hogy véget kell vetni Amerika fosszilis energiahordozóktól való függésének. Szerinte fennáll a kockázata, hogy újabb hasonló balesetek történjenek, mivel az USA lassan kifogy a szárazföldi és sekély vízben található olajlelőhelyekből, és egyre több helyen kell mélytengeri fúrást végezni.

"Nem tehetjük meg, hogy nem változtatunk az energiatermelési és fogyasztási szokásainkon" - jelentette ki az elnök. A gazdaságunk, nemzetbiztonságunk és a környezetünk hosszú távon nagy árat fizetne ezért - mondta. Obama ezután arra kérte az Egyesült Államok szenátusát, hogy fogadja el a kormánya által benyújtott energiaügyi törvénycsomagot.

A BBC elemzői szerint az elnök arról kevés részletet árult el, hogy a jövőben hogyan képzeli el a nem megújuló energiahordozók visszaszorítását. Erre - mint mondta - a republikánus és demokrata képviselőktől is vár javaslatokat. A BBC szerint az elnök beszédét fennkölt idealizmus hatotta át, aminek most kevés foganatja lehet, mert az amerikaiak többsége nem a megújuló energiáért, hanem a partokat fenyegető olajfolt miatt aggódik. Obama ellenzéke azonnal kritizálni is kezdte a beszédet, mivel szerintük az elnök a saját politikai céljaira próbálja használni a katasztrófát.

Nagyobb a baj, mint hitték

Obama azután szánta el magát a keddi tévébeszédre, hogy egyre több kritika érte kormányát a katasztrófa miatt. Egy felmérés szerint az amerikaiak fele elégedetlen azzal, ahogy az elnök a katasztrófát kezelte (erről itt olvashat részletesen), a Mexikói-öböl partján több helyen tiltakozó táblák is megjelentek.

Forrás: AFP/Spencer Platt
Tiltakozó táblák Lousiana államban Obama és a BP ellen

A Mexikói-öbölben április 20-a óta terjed az a hatalmas olajfolt, amely a BP egyik tengeri olajfúró tornyának balesete után ömlött a tengerbe. A torony áprilisban felrobbant, majd elsüllyedt, a fedélzetén 11 munkás vesztette életét. Bár a BP júniusban végül sikeresen lefedte tenger alatti olajömlés helyét, rengeteg olaj került a vízbe.

A társaság korábban úgy becsülte, hogy naponta 1000-5000 hordó olaj ömlött ki, később azonban a kormány már 20-30 ezer hordóra tette a szennyezés nagyságát naponta. Nemrég jelent meg egy újabb kormányzati becslés, amely még ennél is nagyobb szennyezésről számol be: a legújabb adatok szerint a baleset után naponta 35-60 ezer hordó olaj ömlött a tengerbe, vagyis 50 százalékkal több, mint eddig hitték - írja a BBC.

Amerikai politikusok a szennyezés miatt egyre élesebben támadják a BP vezetését, mivel szerintük a társaság nem tartotta be az előírásokat a fúrótornya üzemeltetésénél. Néhányan már azt is kilátásba helyezték, hogy büntetőjogi eljárást indítanak a cég ellen. A BP már így is dollármilliárdokat vesztett, a katasztrófa óta ugyanis részvényei meredeken zuhannak a tőzsdéken (erről itt talál részleteket).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az olimpiáról