Sapkát tettek a szivárgó olajkútra a Mexikói-öbölben

Vágólapra másolva!
Új szakaszához érkezett a Mexikói-öbölben pusztító olajkatasztrófa elhárítására tett erőfeszítés, miután a BP olajcég emberei ráhelyeztek egy úgynevezett sapkát a tengerfenéken lévő olajkút fejére. Egyelőre nem világos, hogy ezzel sikerül-e megállítani a hetek óta tartó olajömlést. Közben a Fehér Ház közölte, hogy Obama elnök elhalasztotta indonéziai és ausztráliai útját az olajkatasztrófa miatt.
Vágólapra másolva!

A BP-nek csütörtök este sikerült ráhelyeznie az úgynevezett olajfogó sapkát a tengerfenéken levő kútra, miután néhány órával korábban a berendezésről levágták a felszállóvezetéket a Mexikó-öbölben - közölte az amerikai parti őrség közleményben. Mindazonáltal még nem tudni, hogy ezzel a módszerrel sikerül-e csökkenteni az olajszivárgást. Ha sikerül is, ez csak egy ideiglenes és részleges megoldás lesz - tette hozzá Thad Allen tengernagy.

A BP-nek ez már a sokadik próbálkozása a szivárgás megszüntetésére, illetve csökkentésére. A felszállóvezetéket csak nehézségek árán tudták leszelni, ugyanis egy fűrész beragadt a csőbe és a folyamatot 12 órára le kellett állítani.

Augusztusra várhatóan elkészül az a két kút, amely tartós megoldást jelenthet a hatalmas környezeti katasztrófát okozó olajszivárgásra. A mostani próbálkozással az addig tartó időszakra akarják megállítani az olaj ömlését, amely április 20-án kezdődött, miután a BP által bérelt olajfúrótorony felrobbant.

A sorozatos hibák által kísért olajkatasztrófa miatt hatalmas nyomás nehezedik a Fehér Házra, sokan ugyanis az Obama-kormányzatot is hibáztatják a problémákért. Az elnök eközben igyekszik biztosítani az amerikaiakat, hogy kiemelten kezeli az ügyet és kézben tartja a dolgokat, ezért lemondta az eredeti tervek szerint június 13-án kezdődő indonéziai és ausztráliai útját. Ezt nem először teszi, az év elején az egészségügyi reform körüli vita miatt törölték a látogatást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!