Kihajózhat az óceánokra a holland tini vitorlázó

Vágólapra másolva!
Megszüntették a holland Laura Dekker gyámügyi felügyeletét. A magányos világkerülő vitorlázás korrekordjára törő tinilány így kihajózhat, és még lesz esélye arra, hogy meg is döntse a jelenleg egy három nap híján 17 éves ausztrál lány által tartott rekordot.
Vágólapra másolva!

Megnyílt a lehetőség a holland Laura Dekker előtt, hogy világ körüli útra induljon. Dekker legfiatalabbként szeretné egyedül körbehajózni a Földet Guppy nevű hajóján. A Middleburg városi bíróság arról döntött, hogy megszünteti a lányra tavaly augusztusban bevezetett gyámügyi felügyeletet. A bíróságot az utrechti ifjúságvédelmi tanács kérte fel, hogy hosszabbítsa meg a 12 hónapra bevezetett felügyeletet, amely egy hét múlva járt volna le - jelentette a BBC.

A 15. születésnapját idén szeptemberben ünneplő lány tavaly szeretett volna útnak indulni, de a holland hatóságok közbeszóltak. Előbb nem engedélyezték, hogy magántanulóként folytassa tanulmányait, majd gyámügyi felügyelet alá helyezték. Csalódottságában decemberben elszökött otthonról., a Holland Antillákon találták meg. A hatóságok ezután kis híján elvették apjától, aki támogatja világkerülő terveit (a tini vitorlázó körüli huzavonáról bővebben korábbi cikkünkben olvashat).

A lány terve ellen már anyjának sincs kifogása, aki korábban a magánytól féltette, és aggódott kikötőbeli biztonságáért.

Laura Dekkernek még durván két éve van, hogy megkerülje a világot. Ha nem ér vissza három nappal 17. születésnapja előtt, akkor nem sikerül megdöntenie a rekordot, amelyet jelenleg az ausztrál Jessica Watson tart. Az 1993. május 18-án született Jessica Watson idén május 15-én fejezte be Föld-kerülő vitorlásútját. Az őt korrekordját akarta megdönteni az amerikai Abby Sunderland is, ám az 1993 októberében született, és idén világ körüli útra indult kaliforniai lány hajója júniusban erős viharba került, és 10-én eltört az árboca. Két napba telt, amíg megtalálták, és kimentették.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről