Az USA felelős a szivárogtatásért az ausztrál kormány szerint

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokat tartja felelősnek az ausztrál külügyminiszter a WikiLeaks által közzétett titkos dokumentumok nyilvánosságra kerüléséért.
Vágólapra másolva!

"A dokumentumok nyilvánosságra kerüléséért jogilag az az ember felelős, aki eredetileg kiszivárogtatta azokat, nem pedig Julian Assange" - mondta Kevin Rudd ausztrál külügyminiszter egy interjúban. A titkos táviratokat egy amerikai katona, a 23 éves Bradley Manning szolgáltatta ki, amikor Irakban szolgált. Rudd szerint az ügy felveti azt a kérdést is, hogy az Egyesült Államok megfelelően gondoskodik-e titkos iratainak a biztonságáról.

Kedd délelőtt Londonban letartóztatták a WikiLeaks alapítóját, Julian Assange-t, akit a svéd hatóságok gyanúsítanak nemi erőszakkal. A hivatalos magyarázat szerint a letartóztatásnak nincs köze a WikiLeaks kiszivárogtatásaihoz, Assange azonban állítja, hogy az ellene folyó eljárással az oldalt akarják ellehetetleníteni. A WikiLeaks alapítója ma, egy a The Australian című lapban "Ne lődd le a hírvivőt a kellemetlen igazság felfedése miatt!" címmel megjelent írásában azt mondta, hogy "a demokrácia érvényesülésének szempontjából nagyon fontos a titkos amerikai iratok leleplezése, s épp ezért a WikiLeaks védelmet érdemelne a támadások és fenyegetések helyett".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről