A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elfogatóparancsot adtak ki a volt horvát kormányfő ellen

Vágólapra másolva!
Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a korrupcióval gyanúsított Ivo Sanader volt horvát kormányfő ellen, aki meg nem erősített hírek szerint Szlovéniában vagy Londonban tartózkodik.
Vágólapra másolva!

A horvát rendőrség az Interpolon keresztül nemzetközi elfogatóparanccsal keresi Ivo Sanadert, a korrupcióval gyanúsított volt horvát miniszterelnököt, aki még mentelmi jogának felfüggesztése előtt külföldre távozott - közölték pénteken Zágrábban.

Egy zágrábi vizsgálóbíró csütörtök este rendelte el Sanader őrizetbe vételét. A döntést - amely egyelőre egy hónapra szól - azzal indokolták, hogy fennáll a szökés, illetve annak veszélye, hogy Sanader megpróbálja befolyásolni a tanúkat. Sanader csütörtöki értesülések szerint Szlovéniába, újabb, meg nem erősített információk szerint Londonba távozott.

Az 57 éves Sanader 2003-tól 2009-ig állt a horvát kormány élén. Miután bírálta utódját, Jadranka Kosor jelenlegi miniszterelnököt, kizárták a kormánypártból is. Októberben azonban sikerült újra képviselővé választatnia magát. Ha vádat emelnek ellene, ő lesz a legmagasabb rangú személy, aki ellen eljárás indul abban a korrupcióellenes harcban, amely az EU-hoz csatlakozni kívánó Horvátországban jelenleg Brüsszel sürgetésére zajlik.

Podravka-ügy

Sanadert különböző korrupciós ügyek, köztük a Vegeta ételízesítőiról ismert Podravka élelmiszer-ipari vállalathoz kapcsolódó tranzakciók miatt keresi a zágrábi rendőrség. A Podravka korrupciós ügye tavaly október elején robbant ki: akkor hat, idén januárban pedig további tíz vállalati vezetőt vettek őrizetbe 35 millió eurós sikkasztás gyanúja miatt. A Podravka legnagyobb részvényese - 26 százalékos tulajdonrésszel - a horvát állam, a gyanú szerint a cég vezetői különféle pénzügyi manőverekkel, a vállalat pénzeszközeit felhasználva megszerezték a vállalat részvényeinek 25 százalékát. (Az osztrák Wirtschaftsblatt akkor azt írta, Mol- és OTP-vezetőket is be akar idézni tanúként a horvát korrupcióellenes ügyészség a Podravka-ügyben.)

A Hina horvát hírügynökség pedig azt állította, különös hitelszerződést kötött az OTP és a Podravka, amely mögött Damir Polancec volt gazdasági miniszter és a Mol megállapodása állhat. A hírügynökség szerint a Podravka a Mol segítségével kapott hitelt az OTP-től, hogy abból a horvát cég vezetése megvásárolja az élelmiszer-ipari vállalatot, miközben a magyar olajcég ezért cserébe kapta meg az irányítást az INA fölött tavaly nyáron. A magyar cégek azonban cáfolták a vádakat.

Később, idén októberben a horvát sajtóban ellentmondásos információk jelentek meg arról, hogy Jadranka Kosor horvát kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök a Mol és az INA olajcégekkel kapcsolatban tárgyaltak egymással. Havasi Bertalan, a magyar miniszterelnök sajtóstábjának vezetője október 18-án közölte: Jadranka Kosor horvát miniszterelnök nyári budapesti látogatása óta sem személyesen, sem telefonon nem történt újabb tárgyalás közte és Orbán Viktor között.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!