Lépéskényszerbe kerülhet a Pozsonyban tárgyaló Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
Egy új, a szlovák és a magyar rendszert összekötő gázvezetékről, az EU-elnökségről és a két ország közt korábban feszültséget okozó magyar állapolgársági törvényről is tárgyal Pozsonyban Orbán Viktor magyar és Iveta Radicová szlovák kormányfő. A szlovák kormány a héten módosító javaslatot nyújtott be a kettős állampolgárokat sújtó törvény megváltoztatására, ami az egyik legkényesebb téma a két ország között.
Vágólapra másolva!

Hivatalos munkalátogatást tesz pénteken Szlovákiában Orbán Viktor miniszterelnök. Az MTI szerint magyar kormányfő utoljára 12 éve járt ilyen látogatáson Szlovákiában, bár más tematikájú találkozók voltak a két ország vezetői között. Orbán legutóbb decemberben találkozott Iveta Radicová szlovák kormányfővel, amikor a magyar uniós elnökség előkészítéséről volt szó.

A miniszterelnökök megállapodást írnak alá egy magyar-szlovák gázvezeték létrehozásáról, amely összekötné Magyarország és Szlovákia gázvezeték-hálózatait. Orbán erről már decemberben azt mondta: a beruházásnak az egész Európai Uniót érintő jelentősége van, mivel ez egy újabb lépés az Unió energiaellátásnak sokszínűvé és biztonságosabbá tétele felé. A napirenden emellett szlovák források szerint a magyar-szlovák kapcsolatok, a magyar EU-elnökség és a szlovák visegrádi elnökség kérdései szerepelnek. Biztosra vehető, hogy vitatéma lesz a határon túli magyarok könnyített honosítását lehetővé tevő magyar jogszabály, illetve az arra adott szlovák válasz.

Már a decemberi kormányfői találkozón is napirenden voltak a két ország közötti vitás ügyek, amelyek közül a legfrissebb a magyar parlament által elfogadott kettős állampolgárságról szóló törvény. "Vannak témák, amelyekben nem értünk egyet, és nem jutottunk közös nevezőre, amelyekben Szlovákia és Magyarország álláspontjai messze vannak egymástól. Ilyen a kettős állampolgárság kérdése" - idézte Radicovát a decemberi találkozó után az MTI.

Az állapolgárság a kulcskérdés

Az előző, Robert Fico által vezetett pozsonyi kormány tavaly nyáron olyan törvényt fogadott el, amely szerint elveszti szlovák állampolgárságát, aki felveszi egy másik államét. A Prvda című lap szerint a jogszabály alapján eddig 25 ember vesztette el szlovák állampolgárságát, köztük egy magyar nő is. A Radocová-kormánynak szándékában áll módosítani ezt a törvényt, de a részletekről a pozsonyi kormánykoalícióban is vita van.

A pozsonyi kormány szerdán jóváhagyta azt a javaslatot, amelynek elfogadása esetén a jövőben már nem veszítené el állampolgárságát az, aki felveszi egy más országét, illetve azok, akik a tavalyi módosítás alapján már elveszítették állampolgárságukat, visszakaphatják. A szlovák parlament várhatóan februárban szavaz a törvénymódosításról. Bár a kormánykoalíciónak többsége van, néhány képviselőjük azt szeretné, ha azok továbbra is elveszítenék az állampolgárságukat, akik anélkül vesznek fel másik állampolgárságot, hogy az illető országban lakóhelyük lenne. Ez a gyakorlatban azokra a szlovákiai magyarokra vonatkozna, akik magyar állampolgárságot kérnek.

A további fontos, de sokat vitatott elem, hogy a kettős állampolgárok a jövőben nem dolgozhatnának a hadsereg, a rendőrség, a titkosszolgálatok, a fegyőrség, a vámőrség, a vasútrendészet és az állami tűzoltóság kötelékében. A szlovák kormánykoalíció tagja, a szlovák-magyar Híd párt ezt az eredetileg a kereszténydemokrata képviselők által kidolgozott javaslatot ellenzi. Bugár Béla pártelnök szerint ezt a kört azokra kellene szűkíteni, akik államtitkokkal kerülnek kapcsolatba. Pavol Hrusovsky, a kereszténydemokraták frakcióvezetője kedden jelezte, hogy számára elfogadható lenne a Híd által javasolt kompromisszumos megoldás.

A szlovák kormánytöbbség már korábban enyhített a korábban szintén feszültséget okozó államnyelvtörvényen. A módosítás alapján magánszemélyeket nem lehet bírsággal sújtani, ha nem az államnyelvet használják, intézményeket is csak akkor, ha fontos, az emberek épségét veszélyeztető információkat nem írnak ki szlovákul. A módosítást azonban Ivan Gasparovic államfő nem írta alá, hanem visszaküldte a parlamentnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!