Strauss-Kahnban azonosította támadóját a New York-i szobalány

Vágólapra másolva!
Hétfőn áll bíróság elé Dominique Strauss-Kahn, akit vasárnap vádolt meg nemi erőszak kísérletével egy New York-i szálloda szobalánya. Az IMF vezérigazgatóját a nő a támadójaként azonosította a rendőrségen, Strauss-Kahn, aki ártatlannak vallotta magát, akár negyven év börtönt is kaphat.
Vágólapra másolva!

A New York-i Sofitel szálloda szobalánya, aki nemi erőszak kísérletével vádolta meg Dominique Strauss-Kahnt, vasárnap a rendőrségen a támadójaként azonosította a Nemzetközi Valutaalap (IMF) francia vezérigazgatóját.

A szállodai alkalmazott egy több emberből álló sorban ismerte fel Dominique Strauss-Kahnt. A 62 éves közgazdászprofesszor, akit a New York-i rendőrség előző nap az Air France repülőgépéről szállított le, az ügyvédjei szerint ártatlannak vallja magát. A rendőrség korábbi közlése szerint az IMF vezérigazgatója az előállítása során nem tanúsított ellenállást, de nem volt hajlandó vallomást tenni.

A rendőrség szexuális bűncselekménnyel, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással vádolja az IMF vezetőjét. Strauss-Kahnt bűnössége esetén az első két vádpont mindegyikéért, külön-külön 15-től 20 évig, a harmadikért pedig 3 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. A valutaalap vezetőjét nem illeti meg diplomáciai mentesség.

Dominique Strauss-Kahn hétfőn jelenik meg először a bíróság előtt, amikor a vele szemben emelt vádakban az előzetes bejelentés szerint ártatlannak fogja vallania magát. A bíró ekkor dönt arról is, hogy mekkora óvadék ellenében védekezhet szabadlábon.

Az IMF-ben az ügy miatt a szervezet második emberét, John Lipskyt nevezték ki ügyvezető vezérigazgatóvá, és a valutaalap háza táján elterjedt, hogy Strauss-Kahn az ellene felhozott vádak súlya miatt hamarosan lemond.

A valutaalapnál kialakult hatalmi vákuummal párhuzamosan a botrányos bűnügy megkérdőjelezte Strauss-Kahn alkalmasságát arra is, hogy jelöltesse magát a jövő áprilisi francia elnökválasztásokra, amelyeket a közvélemény-kutatásoknak az incidens előtti állása szerint fölényesen megnyerne a hivatalban lévő Nicolas Sarkozyvel szemben.

Pucéran támadt a nőre

Az IMF első embere, aki a nyomozók szerint szombaton délután a Times Square-en található Sofitel hotelben megpróbált megerőszakolni egy 32 éves szobalányt. A nő az incidens után kimenekült a szállodai szobából.

A New York-i rendőrség szóvivője szerint az eset szombat délután egy óra körül történt. A szobalány belépett a 2806-os szobába, amelyről azt hitte, éppen nem lakott ott senki. A napi 3000 dollárba kerülő lakosztályba, amely előszobából, fürdőből, tárgyalóból, nappaliból és hálószobából áll, pénteken jelentkezett be Strauss-Kahn. A szobalány beszámolójára hivatkozó szóvivő szerint a nő az előszobában volt, amikor az IMF-vezér "kilépett a fürdőből teljesen mezítelenül, és megpróbálta szexuálisan inzultálni". A nő elmondása szerint megragadta őt, "becibálta a hálószobába, és az ágyra lökte." Ezután a szóvivő szerint kulcsra zárta a lakosztály ajtaját.

"A nő lelökte magáról, ekkor a férfi becibálta a fürdőszobába, ahol másodjára is megpróbálta inzultálni" - idézte a New York Times a szóvivőt. A nőnek végül sikerült kiszabadulnia, és kimenekülni a lakosztályból, majd szólt a hotel személyzetének, akik hívták a rendőröket. Mire azok kiértek, Strauss-Kahn már nem volt ott. Sietősen távozott, a nyomozók ugyanis megtalálták a szobában a mobiltelefonját, de a helyszíni szemle során feltehetőleg DNS-mintát tartalmazó bizonyítékokat is lefoglaltak. A szóvivő szerint ezután visszatartották a párizsi járatot, és leszállították róla a gyanúsítottat.

A szobalányt a Roosevelt Kórházba szállította át a sürgősségi szolgálat, ahol ellátták kisebb sérüléseit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről