Tizenöt hajóval indul útnak az újabb gázai segélyflottilla

Vágólapra másolva!
Újabb segélyhajókat indít a Gázai övezetbe huszonkét segélyszervezet június végén, egy évvel az első ilyen hajóraj ellen végrehajtott izraeli támadás után. Izrael most is szigorú következményeket helyezett kilátásba, a hét elején pedig már visszafordított egy malajziai hajót.
Vágólapra másolva!

Tizenöt hajóból álló nemzetközi flottilla indul útnak június utolsó hetében, hogy segélyt vigyen a Gázai övezetbe egy évvel az első ilyen hajóraj ellen végrehajtott izraeli támadás után - közölte pénteken az előkészítésben részt vevő egyik török szervezet.

A hajók számát "nem akarjuk már növelni; lesznek még más flottillák is a későbbiekben" - jelentette ki isztambuli sajtóértekezletén Bülent Yildirim, az IHH iszlamista segélyszervezet elnöke. A 22 civil szervezet által kibérelt hajók fedélzetén mintegy 1500 aktivista lesz a világ több mint száz országából - tette hozzá Yildirim.

Az iszlamista szervezet vezetője nem volt hajlandó részleteket közölni, sem a török részvételről, sem arról, hogy melyik kikötőből indul majd a flottilla. Felszólította viszont Izraelt, hogy "tanúsítson józanságot". "Ha van egy kis lelkiismeretük, engedik majd áthaladni ezt a flottillát" - mondta az IHH elnöke.

Az első flottilla vezérhajója, a Mavi Marmara ellen 2010. május 31-én nemzetközi vizeken végrehajtott izraeli akcióban kilenc török iszlamista aktivista halt meg, miután fegyveresen ellenálltak a hajót elfoglalni akaró kommandósoknak. Az eset nemzetközi felháborodást váltott ki, és megmérgezte a korábban szövetségesi jellegű izraeli-török kapcsolatokat. Az ENSZ egyik jelentése kimondta, hogy az izraeli támadás megsértette a nemzetközi jogot, és elfogadhatatlanul brutális volt.

Izrael szigorú következményeket helyezett kilátásba az újabb segélyflottilla elindulása esetére, mintegy 30 amerikai politikus pedig levélben fordult a török kormányfőhöz, arra kérve Recep Tayyip Erdogant, hogy állítsa le a tervezett segélyakciót. A török kormány azonban előre visszautasította a felelősséget a flottilla és izraeli egységek közötti esetleges újabb összecsapásért.

Az izraeli hadiflotta a hét elején akadályozta meg egy malajziai alapítvány segélyhajóját abban, hogy elérje az izraeli blokád alatt álló Gázai övezetet, figyelmeztető lövésekkel visszafordulásra kényszerítve az Egyiptom felől érkezett, szennyvízelvezető csövekkel megrakott teherhajót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről