Törvényes volt a kárpátaljai magyarok kihallgatása Ukrajna szerint

Vágólapra másolva!
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szóvivője szerint a hatályos ukrán törvényeknek megfelelő volt a kárpátaljai magyarok kettős állampolgársággal kapcsolatos kihallgatása. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség az SZBU akcióját korábban megfélemlítésnek nevezte.
Vágólapra másolva!

Megfelel a hatályos ukrán törvényeknek és államérdekeknek az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) eljárása a kárpátaljai magyarok kettős állampolgársággal kapcsolatos kihallgatását illetően - közölte az SZBU sajtószóvivője a Prágából sugárzó Szabadság Rádió ukrán adásában szerda este.

Korábban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Viktor Janukovics ukrán elnökhöz írt levelében azt kérte az államfőtől, hogy állítsa le az SZBU kárpátaljai magyarok ellen indított "megfélemlítési akcióját". Szerdán Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes közölte, hogy Magyarország magyarázatot vár az ügyben.

A szóvivő a rádióban kijelentette "semmilyen kínzások nem voltak", minden a törvényes keretek közt, az emberek, az ukrán állampolgárok tiszteletben tartásával zajlott.

Az adásban megszólaló Ivan Zajec, a nacionalista Ukrán Néppárt elnökhelyettese és parlamenti képviselője szerint büntetni kell a kettős állampolgárságot. A kettős állampolgárság intézményét Ukrajna szomszédai eszközként alkalmazzák bizonyos esetekben - fejtette ki, hozzátéve, hogy ezt a módszert használták Grúziában is a háború kirobbantására.

Az adásban az is elhangzott, hogy a szakértők sem tudják megbecsülni, hány ukrán állampolgár vette fel a magyar, orosz vagy román állampolgárságot, mert akiket a kérdés érint, azok rendszerint hallgatnak róla. Abban azonban egyetértenek, hogy mindegyik esetben ezres nagyságrendről lehet szó.

A tekintélyes kijevi Razumkov Intézet kutatása szerint az ukrán állampolgárok több mint 49 százaléka szeretné felvenni egy másik ország állampolgárságát az ukrán megtartása mellett. Ukrajna hivatalosan nem ismeri el a kettős állampolgárságot, bár amikor az ezt lehetővé tévő magyar törvény megszületett, csak Szlovákia tiltakozott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről