A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Másik börtönbe vitték a norvég tömeggyilkost

Vágólapra másolva!
Előző börtönéből akár rá is láthatott volna a múlt pénteki mészárlás helyszínére Anders Behring Breivik, ezért a norvég tömeggyilkost szerdán másik fogdába szállították át. Új cellájában, az egykori koncentrációs tábor helyén álló Ila börtönben Breivik még nem élvezheti a norvég börtönök szokásos kényelmét, őrei pedig inkább azért aggódnak, nehogy a többi rab kárt tegyen benne.
Vágólapra másolva!

Másik börtönbe szállították szerdán Anders Behring Breiviket, a múlt pénteki mészárlást elkövető norvég tömeggyilkost - írja az Independent című brit napilap. Az újság a norvég büntetés-végrehajtási hatóságokra hivatkozva azt írja, hogy a férfit eddig a Tyrifjorden-tó partján található Ringerike börtönben tartották fogva, ahova rendszerint az ország legveszélyesebb bűnözőit szállítják.

A norvég tömeggyilkost azért vitték új börtönbe, mert a Ringerike ugyanannak a tónak a partján áll, amelyen az Utöya sziget található. Breivik múlt pénteken a szigeten rendezett vérfürdőt a norvég kormánypárt ifjúsági szervezetének táborában, a hatóságok pedig úgy ítélték meg, hogy nem helyes, ha a gyilkos cellája ablakából gyönyörködhet az általa elkövetett mészárlás helyszínében.

Breiviket az Independent szerint szerdán az oslói Ila börtönbe szállították. Ez a 150 rab befogadására alkalmas intézmény Oslo nyugati külvárosában található, a helyén korábban náci koncentrációs tábor volt Norvégia német megszállása idején. A börtönbe a lövöldözőt egy rendszám nélküli fekete kocsiban vitték át, hogy itt kezdje meg a bíró által előírt négyhetes teljes elzárását.

Az Independent szerint Breivik olyan magánzárkába kerül, amelyben csupán egy ágy, egy vécé, egy asztal és egy szék található. A cellában egyelőre nem lesznek egyéb kényelmi felszerelések, így plazmatévé sem, hiszen az ügyben eljáró bíró megtiltotta, hogy Breivik a következő négy hétben figyelemmel követhesse a médiát. A férfi nem férhet hozzá az internethez, és leveleket sem kaphat, látogatókat nem fogadhat.

Ez a szigor látványosan elüt a norvég börtönök átlagos színvonalától: Norvégiában a büntetés-végrehajtási intézetek ugyanis rendkívül jól felszerelt, kényelmes intézmények, ahol plazmatévé, konditerem, moziterem vagy épp személyi edző és énektanár is a rabok rendelkezésére áll. A norvég börtönökben sokszor nincs is fegyver az őröknél, hogy "családiasabb" legyen a hangulat, ugyanis nem a rabok megbüntetésére, inkább megjavításukra, átnevelésükre koncentrálnak (erről itt olvashat bővebben). Breivik esetében azonban egyelőre nagy lesz a készültség, mivel a férfi internetes naplójában arról is írt, hogy elfogása esetén megpróbál majd megszökni, és újabb támadásokat végrehajtani.

Knut Bjarkeid, a Breiviket befogadó Ila börtön vezetője az Independent szerint azt nyilatkozta, hogy a gyilkos érkezése próbára teszi majd a személyzet szakmai tudását. Hozzátette ugyanakkor, hogy gondoskodnak Breivik őrzéséről, nehogy kárt tegyen benne a többi elítélt. "Csak a börtönőrökkel, egy ápolóval, egy pappal és az ügyvédjével találkozhat" - mondta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!