Rákapott a sarcolásra az üres zsebű al-Kaida

Al-Kaida, terrorizmus, amerikai katona ül egy elfogott al-kaida tag mellett az iraki Sufeitben
Vágólapra másolva!
Támogatóit elrettentő emberrablást, fosztogatást is egyre gyakrabban vállal az al-Kaida terrorszervezet, mert fogytán vannak pénzügyi tartalékai. Más jelek is utalnak arra, hogy a csoport meggyengült Oszama bin Laden májusi meggyilkolásával. Hiába mértek azonban csapást az amerikaiak és szövetségeseik az al-Kaida afganisztáni és pakisztáni szárnyára, néhány kulcsszereplőt még nem tudtak kiiktatni. A szervezetet az internet bin Ladenje élesztheti fel.
Vágólapra másolva!

Az interneten tett közzé felhívást az al-Kaida iraki szárnya, amely szerint pénzszerzési lehetőségekre várnak ötleteket - jelentette a Guardian című brit napilap. A működéséhez szükséges pénzt már korábban is részben ékszerrablásból, bankok és irodák kirámolásából fedező szervezetnek mostanra elapadtak legfőbb bevételi forrásai, a külföldi adományok.

A brit lap szerint Szejf Szaad, a szervezet internetes fórumának egyik adminisztrátora egy arab nyelvű bejegyzésben panaszkodott a csoport rossz anyagi helyzetére, mondván, már nincs pénz a "szent harcosok özvegyeinek és árváinak etetésére". Szaad több ötletet is felvetett a pénzszerzésre: külföldi olajtársaságokat, építőcégeket, szállítóvállalatokat, mobilszolgáltatókat vagy éppen nemzetközi médiavállalatokat lehetne megsarcolni. Aki nem fizet, annak akadályoznák a működését, de azt nem részletezte, hogyan. Ezen kívül kivetné az iszlám kultúra szerves részét képező zakátot, az évi egyszeri kötelező adakozást az üzletemberekre és a vagyonos családokra, akiktől vagyonuk két százalékát szedné be.

Szaad büntetné a síitákat is, akik "segélyt kapnak Amerikától és a nyugati államoktól, és ellopják a nemzet olajvagyonát". Másvalaki pedig hackereket alkalmazna, akikkel amerikai bankokból lopatna el pénzt.

Emberrablások futószalagon

A pénzszűkének más jelei is vannak. Irakban alig múlik el hét emberrablás nélkül, a hónap elején komolyabb figyelmet kapott egy kirkuki gyermekorvos, Szafi Harzan elrablása, akit három hétig tartottak fogva, és végül félmillió dolláros váltságdíjért engedték csak el. A hatóságok az al-Kaida iraki sejtjét gyanítják a támadás mögött. Kirkuki illetékesek szerint csak a városban 45 emberrablást követtek el idén, az áldozatok többsége tehetős családból származik. Június és július folyamán több mint 1,1 millió dollárnyi váltságdíjat fizettek értük - jelentette korábban az AFP francia hírügynökség.

Nem csak az iraki al-Kaidának vannak anyagi gondjai a szélsőséges muszlim terrorizmussal foglalkozó, az amerikai kormány által támogatott honlap, az Al-Shorfa.com egyik elemzése szerint. A korábban az öböl menti arab országokban élő tehetős támogatókat maga mögött tudó szervezet Észak-Afrika nyugati arab államaiban is emberrablásokat hajtott végre annak ellenére, hogy megítélését rendkívül lerontják az ilyen akciók.

Visszatetsző akciók

Az al-Sorfa szerint először a térségben, Maliban, Nigerben, Mauritániában, Algéria déli részén kezdtek "profi módon" emberrablásokat elkövetni. Ezzel nem is volt baj addig, amíg nyugati turistákat ejtettek túszul pénzért vagy politikai követeléseik teljesítéséért. Néhány hónapja azonban az elemzés szerint a muszlim vallású helyi lakosokra is rákaptak, főként Algériában. A feldühödött helyiek állítólag több száz fős demonstrációkat is szerveztek az akciók miatt.

Forrás: AFP

Az elemzés szerint a jelek arra utalnak, hogy a terrorszervezetnek fogytán a pénze. Ennek részben az lehet az oka, hogy a helyi hatóságok sikerrel akadályozzák meg, hogy a támogatások eljussanak a szervezethez, illetve részben az, hogy a támogatók szemében is beszennyeződött az al-Kaida neve, amely válogatás nélkül követ el merényleteket akár muszlimok ellen is, és ellenfeleit túl könnyen bélyegzi hitetlennek.

Pénzszűke vagy üres zseb

Bin Laden utódjának, Ajman az-Zavahrinek két választása van: vagy bátorítja az emberrablások elkövetését, ami a szervezet további népszerűségvesztéséhez vezethet, és még tovább apad a támogatás, vagy pedig felhagy az ilyen akciókkal, ami a bevételek elmaradása miatt ugyancsak könnyen vezethet súlyos pénzszűkéhez - írja az al-Sorfa.

Forrás: AFP

Zavahrinek azonban más miatt is fájhat a feje. Az al-Kaida ugyanis Oszama bin Laden megölése és a CIA pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtott, évek óta zajló támadásainak hatására az összeomlás határára került, legalábbis így vélekednek az amerikai terrorlehárítás illetékesei az amerikai Washington Post szerint. Többek szerint nem kell már sok csapás, hogy végleg kiiktassák a 2001. szeptember 11-i USA-ellenes támadások elkövetéséért felelősnek tartott szervezetet - írja a lap. Az elmúlt években ugyanakkor többször temették már az al-Kaidát amerikai biztonsági tisztviselők, ezért elképzelhető, hogy ok nélkül bizakodnak a New York elleni terrorakciók tizedik évfordulója előtt másfél hónappal.

Már a jemeniek a legveszélyesebbek

Leon E. Panetta védelmi miniszter, a CIA korábbi vezetője a közelmúltban Afganisztánban arról beszélt, hogy elérhető közelségbe került az al-Kaida stratégiai legyőzése. A megjegyzést sokan csak az katonákat lelkesítő üres frázisnak tartották, de az amerikai szenátorokra és név nélkül nyilatkozó magas rangú tisztviselőkre hivatkozó Washington Post szerint a CIA és az amerikai terrorelhárító központ munkatársai hasonlóan értékelték a helyzetet titkos jelentéseikben és zárt ajtók mögött zajló meghallgatásaikon is.

Az érintettek elismerik ugyanakkor, hogy az al-Kaida Pakisztánon kívül működő társszervezetei még virágoznak. Ezek közül a legerősebb a jemeni al-Kaida, amelyet már veszélyesebbnek ítélnek, mint az eredeti szervezetet. A csoport áll a detroiti utasszállító ellen tervezett, de meghiúsult 2009-es támadás, illetve egyéb, ugyancsak meghiúsított repülőgép-robbantások kitervelése mögött is.

Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

A Washington Postnak nyilatkozó tisztviselők szerint a fordulópont Oszama bin Laden május eleji megölése volt. Az irányító pozíciót rejtekében is megtartó bin Laden nélkül szerintük véget ér az al-Kaida által folytatott, határokon átívelő terrorharc, de ez nem jelenti az USA elleni támadások végét.

Ugyanakkor több támadással sem sikerült kiiktatni májusban a Jemenben tevékenykedő, de az USA-ban születetett Anvar al-Avlaki radikális imámot, akit motiváló ereje és erős internetes jelenléte miatt előszeretettel emlegetnek az internet bin Ladenjeként. Arra is figyelmeztetnek, hogy az al-Kaida befolyása túlélheti magát a szervezetet. "A terrorszervezetek sokkal inkább képesek az újraalakulásra, mint az ellenséges hadseregek. Egy dolgot biztosan nem szeretnénk: kiakasztani a küldetés teljesítve táblát" - idézte a lap az amerikai terrorelhárítás egyik vezető tisztviselőjét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!