"Borzasztó" történésekről beszél a kormányülés előtt a brit kormányfő

Vágólapra másolva!
A második rendkívüli parlamenti ülést hívják össze egy hónapon belül Nagy-Britanniában. A bulvárlapok lehallgatási ügye után ma az ötödik napja tartó utcai zavargások miatt kialakult helyzetről tárgyalnak a képviselők. A BBC úgy tudja, hogy David Cameron miniszterelnök jelentős intézkedések bejelentését tervezi. A szerda éjszaka viszonylagos nyugalomban telt Londonban és környékén.
Vágólapra másolva!

A hatalmas rendőri jelenlétnek és a szakadó esőnek köszönhetően viszonylagos nyugalom volt csütörtökre virradóra a nagy-britanniai városokban - írja a BBC. A London déli részén található Elthamben megdobálták a rendőröket, akik azonban szétoszlatták a randalírozókat. Kisebb incidensekről érkeztek hírek Walesből is, amelyet eddig elkerült az erőszak. Birminghamban békés virrasztást tartottak szerda éjjel azért a három férfiért, akiket egy autó ütött el. David Cameron brit miniszterelnök borzasztónak nevezete a halálesetet és részvétét fejezte ki a férfiak családjának.

A rendőrség közben folytatja zavargások miatti őrizetbe vételeket. Eddig összesen több mint 1100 embert tartóztattak le, és 397 ember ellen emeltek vádat. Csak Londonban már 820 embert állítottak elő. Az őrizetbe vett személyek között van egy tanársegéd, egy tizenegy éves fiú, illetve egy jótékonysági szervezet alkalmazottja is. Sok helyen még éjszaka is dolgoztak a bíróságok, hogy az előző este letartóztatott emberek ügyében döntést hozzanak.

A mai kormányülésen a brit kormányfő várhatóan javaslatot tesz majd arra, hogy milyen pénzügyi segítséget kapjanak azok, akik a zavargásokban elveszítették házukat vagy üzletüket.

A brit zavargásokról szóló [origo]-s cikkeket itt olvashatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről