London több kerületére is átterjedtek a második napja tartó zavargások

London, Tottenham, Zavargások törtek ki Londonban egy családapa lelövése miatt
Vágólapra másolva!
Tottenham után London más városrészeire, a többi között Enfieldre és Brixtonra is átterjedtek a zavargások vasárnap este. A második napja tartó támadásokat már felkészültebben várta a rendőrség, amely gumibotokkal és kutyákkal próbálta meg feloszlatni a tömeget.
Vágólapra másolva!

A Guardian című brit lap szerint bizonyítékok utalnak arra, hogy a londoni zavargások második éjszakáján már összehangolt terv részeként indítottak támadásokat a brit főváros több helyszínén. A lap beszámolója szerint fiatalok több boltot kifosztottak, összetörtek egy rendőrségi autót, és téglákat dobtak a rendőrökre. Vasárnap este fél kilenc után csaknem száz tizenéves fiú betört egy ékszerboltba, és a többi között kifosztottak egy szupermarketet is.

A korábbi éjszakai zavargásokkal ellentétben ezúttal sok rohamrendőr volt a helyszínen, és a Guardian szerint határozottabban, agresszívabban léptek fel a tömeg ellen, amelyet gumibotokkal és kutyákkal próbáltak feloszlatni. London központjában, az Oxford Circusnél is rongálások voltak.

Egy Londonban tartózkodó, neve elhallgatását kérő magyar férfi, aki állítása szerint egy biztonsági cégnél dolgozik, az [origo]-nak azt írta, hétfőre virradóra megváltozott a randalírozók taktikája, kisebb csoportokban és gyorsabban mozognak, és megosztják a rendőri erőket, amelyek szerinte már most is nehezen birkóznak meg a helyzettel. A korábbi tottenhami zavargások utóéletéről elmondta, néhány területen kisebb csoportok cirkáltak még, a fiatalok eltakarták az arcukat, de komolyabb gondot nem okoztak, inkább csak élvezték, hogy a figyelem középpontjában voltak és megbotránkozást keltettek. Voltak helyiek, akik csak álltak az utcán és figyelték, hogyan provokálják a fiatalok a rendőröket, mások viszont konfrontálódtak velük, és megpróbálták elzavarni őket.

A helyieket nemcsak az agresszív fiatalok, hanem a katasztrófaturizmus is dühíti, sokan ugyanis megjelennek a helyszínen, és a kiégett autók és a szétvert kirakatok előtt pózolva fényképezkednek - írta az eseményeket a helyszínen követő forrásunk.

Szombat este azután törtek ki zavargások Tottenhamben, hogy a rendőrség tisztázatlan körülmények között lelőtt egy, a városrész egyik lakótelepén élő férfit, a 29 éves Mark Duggant. A BBC brit közszolgálati médium tudósítója szerint, míg a szombati tottenhami zavargások a feltételezett rendőrségi túlkapások ellen irányultak, addig a vasárnap esti fosztogatásokat már a közösségi oldalakon szervezték. A fiatalok szétverték az egyik helyet, majd tovább vonultak egy másik üzlet felé, miközben a rendőrség megpróbált lépést tartani velük.

A tűzoltókat több tűzesethez riasztották. Az erőszak miatt több utcát és egy metróállomást is lezártak Londonban. A zavargások első éjszakája után 61 embert vettek őrizetbe. Az összetűzésekben megsérült rendőrök száma 35-re emelkedett. Három rendőr akkor sérült meg, amikor elütötték őket, miközben megpróbáltak elfogni egy embert.

Kit Malthouse, London polgármester-helyettese, a Scotland Yard felügyeleti hatóságának, a Metropolitan Police Authority-nek a vezetője az elmúlt két éjszaka eseményeit gusztustalannak és sokkolónak nevezte, és kiemelte: a rendőrség jó munkát végzett. A politikus szerint nem szerencsés, hogy ilyesmi történik Londonban egy évvel az olimpiai játékok megrendezése előtt. Úgy vélte, a következő hónapokban fontos feladat lesz annak hangsúlyozása, hogy London még mindig az egyik legbiztonságosabb nagyváros a világon.

Nick Clegg miniszterelnök-helyettes a zavargások második éjszakájáról a BBC-nek azt mondta: szükségtelen, opportunista lopás és erőszak volt, amelynek semmi köze sincs Mark Daggan halálához.

Steve Kavanagh, a Scotland Yard helyettes megbízottja a BBC 4 rádióadónak elmondta: túl kevés rendőr volt Tottenhamben szombat éjjel. Kavanagh egyúttal a Twittert hibáztatta a fosztogatás és az erőszak fokozódása miatt, mert a közösségi hálózatokat és más módszereket használtak a mohóság és bűnözés ilyen mértékű megszervezéséhez. Steve Kavanagh azt is közölte, hogy hétfő éjjel több rendőrt küldenek az utcákra, hogy megakadályozzák a további zavargásokat.

Theresa May belügyminiszter visszatér Londonba nyári szabadságáról a zavargások miatt. A politikus, aki délután a rendőrség vezetőivel találkozik, korábban arra kérte a helyi közösségeket, hogy működjenek együtt a rendőrséggel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről