A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az ausztrál kormány segítségét kéri a WikiLeaks-alapító ügyvédje

Vágólapra másolva!
Julian Assange anyja és ügyvédje az ausztrál kormány közbenjárását kérte, hogy Svédországban tisztességes eljárásban tárgyalják a szexuális bűncselekményekkel vádolt WikiLeaks-alapító ügyét. Írásos garanciát várnak továbbá arról, hogy Assange-et nem adják ki később az Egyesült Államoknak.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál állampolgárságú Julian Assange komoly jogi csatát vesztett szerdán Londonban, miután a brit bíróság úgy döntött, hogy az amerikai diplomáciai táviratokat kiszivárogató WikiLeaks-alapítót kiadják Svédországnak. Az ausztrál férfit a Wikileaks két önkéntes munkatársnője nemi erőszakkal, illetve szexuális zaklatással vádolja Svédországban.

Julian Assange-nek most 14 napja van arra, hogy a brit legfelsőbb bíróságon fellebbezzen a döntés ellen, miközben ügyvédje arra szólította fel az ausztrál kormányt, hogy járjon közbe, ha a kiadatásról végső döntés születik. "Azt hiszem, Canberrának is tennie kellene valamit" - mondta Geoffrey Robertson a brit Telegraph beszámolója szerint. Az ügyvéd szerint ez kötelessége az országnak, ha állampolgárai veszélybe kerülnek egy külföldi bíróság előtt.

Az ügyvéd felhívta a figyelmet arra, hogy Svédországban nem lehet óvadékot letenni a külföldieknek, így nagy valószínűséggel Assange őrizetben maradna. Az ügyvéd attól is tart, hogy ügyfele ellen vélhetően nem tisztességes eljárás folyna az országban. Assange következetesen tagadja a nemi erőszak vádját. Azt állítja, azok politikai indíttatásúak, és végső céljuk, hogy kiadják őt az Egyesült Államoknak, ahol vélhetően kémkedéssel vádolnák meg.

Julian Assange anyja, Christine Assange azt mondta ausztrál lapoknak nyilatkozva, hogy fia nem állna ellen a svéd kiadatásnak, ha az ausztrál kormány írásos garanciát adna, hogy később nem adják ki az USA-nak. A Telegraph írása szerint nem valószínű, hogy Assange támogatást kap a kormánytól. Julia Gillard miniszterelnök korábban felforgatónak nevezte a WikiLeaks tevékenységét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!