Új kereskedelmi tervet jelentett be Obama az APEC-csúcson

Vágólapra másolva!
A csendes-óceáni térségben megvalósuló szabadkereskedelmi övezet létrehozásának tervét jelentette be az amerikai elnök. A Honoluluban tartott kétnapos APEC-csúcs részeként Barack Obama megbeszéléseket folytatott az orosz és kínai államfővel. A tárgyalásokon szóba került az iráni helyzet és a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatok.
Vágólapra másolva!

Barack Obama az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) hawaii fővárosában tartott kétnapos csúcstalálkozóján bejelentette, hogy egy, a Csendes-óceánt átszelő szabadkereskedelmi övezetet hoznak létre - írja a BBC csatorna online oldala. Az APEC kilenc állama venne részt a programban, de Kína eddig nem jelezte, hogy érdekelné a dolog. Huszonegy APEC-állam adja a világkereskedelem mintegy 44 százalékát, és a világ lakosságának negyven százalékát. "Együtt fel tudjuk lendíteni az exportot, és egyre több árut tudunk a vásárlóink számára elérhetővé tenni, amivel munkahelyeket teremtünk" - mondta Obama a szombati, honolului beszédében.

Az amerikai elnök a találkozó részeként külön megbeszélést folytatott az orosz elnökkel és a kínai államfővel. Utóbbira a Fehér Ház nyilatkozata szerint megpróbált nyomást gyakorolni a jüan árfolyamának emelése érdekében. Obama arra is felhívta a kínai államfő figyelmét, hogy az amerikaiak egyre türelmetlenebbek az amerikai-kínai gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése kérdésében.

A Medvegyev orosz elnökkel tartott megbeszélésen többek között szóba került Afganisztán, Irán és Szíria, valamint az amerikai elnök ígéretet tett az úgynevezett Jackson-Vanik törvénykiegészítés eltörléséről, ami "lehetővé teszi majd azoknak a lehetőségeknek a kiaknázását, amelyek Oroszországnak a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozásával nyílnak meg".

Obama a sajtónak nyilatkozva a találkozó után azt emelte ki, hogy Medvegyevvel megerősítették törekvésüket "közös válasz kidolgozására az iráni vezetés álláspontjára, és egyben erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy Iránt nemzetközileg vállat kötelezettségei betartására szólítsák fel".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről