Tüntetők foglalták el a teheráni brit nagykövetséget

Irán, tüntetők betörtek a teheráni brit követségre
Vágólapra másolva!
Az iráni nukleáris program miatt elrendelt brit büntetőintézkedések ellen tüntető diákok egy csoportja behatolt a teheráni brit nagykövetség épületébe. Később a rendőrség könnygázt is bevetve eltávolította a tüntetők többségét, de néhányan az épületben maradtak.
Vágólapra másolva!

Az iráni fővárosban tartott britellenes tüntetés közben diákok törtek be a teheráni brit nagykövetség épülétebe. A kihelyezett brit zászlót elégették, helyére pedig az iránit tűzték ki - írja a Reuters hírügynökség Twitter oldala. Helyszíni beszámolók szerint a tüntetők az iráni nukleáris program miatt elrendelt brit büntetőintézkedések ellen tiltakoztak.

Az iráni állami televízió élőben sugárzott képei szerint a megmozdulás résztvevői kövekkel betörték a képviselet ablakait, elégették a brit és az izraeli zászlót. Helyszíni beszámolók szerint a tüntetők azt kiabálták: "Halál Angliára!", "Az épületet el kell foglalni!" A félhivatalos iráni Mehr hírügynökség úgy tudja, a betörő diákok dokumentumokat égettek, az angol királynő fényképét lobogtatták, a felvételeken pedig egy égő autó is látható.

A nagykövetség munkatársai kimenekültek a képviseletről egy mellékbejáraton. Meg nem erősített hírek szerint tüntetők elfoglaltak másik brit követségi épületet is, ahol titkos iratokhoz fértek hozzá. A Mehr hírügynöség átmenetileg azt jelentette, hogy hat brit diplomatát vagy alkalmazottat elfogtak a tüntetők, ám a Reuters hírügynökség szerint a beszámolót minden magyarázat nélkül visszavonták.

Mintegy két órával később a rohamrendőrség megkísérelte visszafoglalni az épületet a tüntetőktől. A Fras hírügynökség jelentése szerint könnygázt is bevetettek, az összecsapásban néhány tüntető és rendőr is megsérült. A rendfenntartók látszólag sikerrel jártak, de később arról érkeztek jelentések, hogy még mindiog vannak tiltakozók az épületben. Őket a BBC értesülése szerint Teherán kormányzója és a biztonsági eők vezetője személyesen próbálta rávenni a távozásra.

Forrás: AFP
További képekért kattintson a fotóra!

A brit külügyminisztérium "megdöbbenéssel" fogadta a betörésről szóló híreket, és felszólította Iránt: tartsa tiszteletben a diplomáciai épületek védelmére vonatkozó nemzetközi szabályokat. Az iráni külügyminisztérium közleményben sajnálatát fejezte ki a "kis számú tüntető elfogadhatatlan viselkedése miatt". Az incidens állításuk szerint a rendőrség erőfeszítései ellenére történt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről