Őrizetbe vonult Írországban a leányfalui gázoló

Vágólapra másolva!
Önszántából vonult őrizetbe az az ír férfi, akinek a kiadatását Magyarország kérte, mert 2000-ben halálra gázolt két gyereket Leányfalun.
Vágólapra másolva!

A dublini felsőbíróság az év elején hozta meg az elsőfokú végzést arról, hogy nincs akadálya Ciarán Tobin magyarországi kiadatásának. A most 47 éves férfi az Irish Life biztosítótársaság magas rangú tisztviselőjeként három évig dolgozott Magyarországon. 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával előzés közben, nagy sebességgel felhajtott a járdára, és elütött két kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt; utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában. Tobint - aki 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról - 2002-ben, távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte, majd ezt az Irish Times szerint 18 hónapra csökkentették másodfokon.

A férfi ügyvédei azonban fellebbeztek az év eleji döntés ellen az ír Legfelsőbb Bírósághoz, így az ügyben február óta nem történt előrelépés.

Az Irish Times értesülései szerint Ciarán Tobin most önszántából őrizetbe vonult, ott várva meg a kiadatási eljárás lezárását. Ha a bíróság átadja őt Magyarországnak, a most börtönben töltött időt beszámítják a büntetésébe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!