A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Túlélők előtt hallgatta meg a bíróság a norvég tömeggyilkost

Vágólapra másolva!
Újságírók, a július mészárlás több túlélője és néhány áldozat hozzátartozója előtt folytatódott a norvég tömeggyilkos meghallgatása hétfőn Oslóban. A norvég legfelsőbb bíróság pénteken döntött a nyílt meghallgatás mellett, Anders Behring Breivik hónapok óta először állt nyilvánosság elé.
Vágólapra másolva!

Hétfőn hallgatták meg először nyílt tárgyaláson a júliusi norvég tömeggyilkosság feltételezett elkövetőjét - írja a brit BBC internetes kiadása. Breivik korábban bevallotta, hogy ő követte el a júliusi oslói robbantást, majd Utoya szigetén ő ölt meg több tucat fiatalt a norvég kormánypárt nyári táborában. Breivik júliusban összesen 77 emberrel végzett.

A sötét öltönyt viselő Anders Behring Breivik bírósági tárgyalásán többek között több tucat riporter, valamint a júliusi lövöldözés túlélőinek egy része és több áldozat hozzátartozója is részt vett. A norvég média jelentése szerint amikor Breivik belépett a tárgyalóterembe, hosszan a hozzátartozók és a túlélők szemébe nézett.

Forrás: AFP
Velük nézett farkasszemet Breivik, amikor belépett a tárgyalóterembe

A BBC idéz egy norvég újságírót, aki szerint Breivik nagyon nyugodtan és "profin" viselkedett a tárgyaláson. Az újságíró szerint a meghallgatáson kifejezetten feszült és furcsa volt a hangulat. A hétfői meghallgatáson 12 héttel meghosszabbították Breivik letartóztatását, de lazítottak a fogva tartási feltételein - írja a BBC.

Breivik korábban azt mondta, hogy bár ő követte el a gyilkosságokat büntetőjogi értelemben nem tartja magát bűnösnek, mert a mészárlás "szükségszerű" volt. Breivik kijelentését akkor azzal indokolta, hogy meg kell menteni Norvégiát és Európát az elmuszlimosodástól, ezért volt szükség a mészárlásra.

Breivik elfogása óta kérte, hogy nyílt bírósági tárgyaláson hallgassák meg, erre először lehetőséget kapott, majd később megvonták tőle, végül a norvég legfelsőbb bíróság pénteken döntött amellett, hogy nyílt meghallgatásokon folytatódjon az ügy. Breivik elmeállapotát két szakértő vizsgálja november végéig, ha elmebetegnek találják, akkor nem lehet börtönbe küldeni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!