A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Izraeli rakétapajzs alá bújna Szöul az észak-koreai rakéták elől

Izrael Iron Dome nevű rakétapajzsa
Vágólapra másolva!
Ajánlatot tett Dél-Korea a palesztin rakéták ellen kifejlesztett izraeli rakétapajzs megvásárlására. A Vaskupola elnevezésű rendszer tavaly már sikeresen semmisített meg Izraelre kilőtt gázai rakétákat, így valószínűleg Észak-Korea ellen is védelmet jelentene Szöulnak. A vásárlást pénzügyi megfontolások is ösztönzik, cserébe ugyanis Dél-Korea is eladhatna pár vadászgépet az izraelieknek.
Vágólapra másolva!

Dél-Korea megvásárolná Izraeltől a palesztin rakéták elhárítására kifejlesztett Vaskupola (Iron Dome) rakétavédelmi pajzsot - írja a Haaretz című izraeli lap. Szöul már tavaly nyáron jelezte, hogy érdekelné a rakétarendszer, de egy most tárgyalt fegyverüzlet részeként immár konkrét ajánlatot is tett a vásárlásra.

Az Izrael által 2007 óta fejlesztett Vaskupola elsődleges célja rövid hatótávolságú rakéták megsemmisítése. A rendszert 2011 márciusában állították hadrendbe, és áprilisban már sikeresen hárított el a Gázai övezetből indított palesztin rakétatámadásokat.

Dél-Korea a rendszert a szomszédos Észak-Korea fenyegetése miatt akarja megvásárolni, hogy megvédje területét egy esetleges rakétacsapástól. Észak- és Dél-Korea technikailag még ma is hadban áll egymással, mert a koreai háborút 1953-ban nem zárta le békeszerződés, csupán fegyverszünet. Az atomfegyverrel is rendelkező Észak-Korea azóta is rendszeresen fenyegeti déli szomszédját azzal, hogy rakétazáport zúdít rá, és "tűztengerré változtatja".

Szöul ajánlata a rakétapajzs megvásárlására egy kölcsönös fegyverüzlet része lenne. Az izraeli légierő ugyanis éppen vadászgépek vásárlását tervezi, hogy lecserélje a pilóták kiképzésére használt amerikai A-4 Skyhawkokat. Az új gépeket vagy Olaszországtól, vagy Dél-Koreától vennék meg, de eddig az előbbi ajánlat tűnt jobbnak.

Dél-Korea azonban szeretné megszerezni az 1 milliárd dollár értékű üzletet, ezért megpróbál rálicitálni az olaszokra - írta a Haaretz. Olaszország a vadászgépüzletért cserébe 1 milliárd dollárért venne fegyvereket és műholdakat Izraeltől, Korea pedig 1,6 milliárdos vásárlást ajánlott fel. Ha Izrael a koreai vadászgépeket választja, Dél-Korea cserébe radarrendszereket, helikoptereket és repülőket is venne. Ezt az ajánlatot tetézték a héten azzal, hogy a Vaskupola rakétapajzsot is megvásárolnák.

Az üzletről végső döntést az Izraeli védelmi minisztérium hoz, várhatóan heteken belül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!