A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Felforgatta a mellényes harcos az amerikai elnökválasztási versenyt

Vágólapra másolva!
Jámbor családapákra jellemző mellényben vívja csatáit az amerikai politika egyik legellentmondásosabb figurája, aki most közel került ahhoz, hogy Barack Obama republikánus kihívója legyen a novemberi elnökválasztáson. Rick Santorumot gyermeke halála tette igazán keménnyé, de harciasságának köszönheti azt is, hogy a neve összekapcsolódott az anális szexszel. Honnan jön Santorum, és meddig juthat a fordulatos elnökválasztási kampányban?
Vágólapra másolva!

Rick Santorum kamaszkorának egyik meghatározó pillanata az volt, amikor meghalt apai nagyapja. Térdelt a nyitott koporsó előtt, nézte az egymásba kulcsolt kezeket, amelyek egy rózsafüzért tartottak, és arra gondolt, milyen sokat köszönhet az egész életében keményen dolgozó, a fasizmus elől Olaszországból az Egyesült Államokba kivándorolt nagyapjának. Ez az egyik történet, amelyet az utóbbi hónapok kampányeseményein többször elmesélt Santorum, de nem ez volt az egyetlen, amelynek vallási vonatkozása volt. Gyakran emlegeti a hit és a konzervatív értékek fontosságát, és a múlt heti iowai előválasztás utáni beszédében is elsők között mondott Istennek köszönetet.

Az amerikai politikusokra - nemcsak a republikánusokra, hanem a demokratákra is - általában is jellemző a vallásosság, az 53 éves Santorum azonban közülük is kitűnik. Harcosan kiáll minden olyan ügyben, amely fontos a vallásos konzervatívok számára, legyen szó az abortuszról, az evolúcióról vagy a melegek jogairól. Az abortuszt megtiltaná minden esetben (beleértve azt is, ha az anya élete veszélyben van, vagy ha nemi erőszak során történik a fogamzás), az iskolákban az evolúció elmélete helyett az isteni teremtést taníttatná, a melegeket pedig nemcsak hogy nem engedné a jövőben házasodni, de felbontatná az eddig megkötött házasságokat is.

Egy szívós kampányoló

Santorum régóta vallja ezeket a nézeteket, most azért kerültek ismét előtérbe, mert a politikus lett az egyik főszereplője az amerikai elnökválasztási kampánynak. A múlt hét óta zajlik a republikánus előválasztási verseny, ennek során dől el, hogy a párt kit indít a novemberben esedékes választáson Barack Obama jelenlegi elnökkel szemben. A kampány már több mint fél éve elkezdődött, és ugyan sokáig úgy nézett ki, hogy Santorum a futottak még kategóriában marad, az utóbbi néhány hétben hirtelen megváltozott a helyzete.

Forrás: AFP
Santorum a védjegyévé vált mellényben

Az előválasztás első fordulója Iowa államban volt, és a felmérések szerint a szavazás előtti napokban látványosan megerősödött Santorum támogatottsága. Ennek egyrészt az lehetett a magyarázata, hogy a mezőny legerősebb tagjával, Mitt Romneyval elégedetlen republikánusok benne látták meg a hiteles konzervatív jelöltet, másrészt az is állhatott a háttérben, hogy ekkorra ért be az a kitartó kampány, amelyet Santorum folytatott az államban. Minden más jelöltnél több időt töltött Iowában, és saját számítása szerint 381 rendezvénye volt.

A nagy kérdés Santorum számára most az, hogy a múlt héten Iowában kapott lendület - Santorum mindössze nyolc szavazattal kapott kevesebbet, mint a végül győztes Romney - meddig tart ki az egymás után következő újabb előválasztási fordulókban. A következő épp kedden lesz New Hampshire államban, amely a kevésbé konzervatív terepek közé tartozik, így ott várhatóan nem igazán rúg labdába. A jövő héten azonban a vallásos Dél-Karolina lesz soron, ott jobbak az esélyei.

Santorum és a "hetek bandája"

Bárhogy is alakulnak az eredmények, a múltja alapján Santorum kemény ellenfél lesz az újabb csatákban. Már kamaszkorában politikai pályára készült, és főiskolai tanulmányai után csatlakozott Pennsylvania állam egyik republikánus szenátorának stábjához. Később jogi diplomát is szerzett, de maradt a politikánál, és az 1990-es törvényhozási választáson bejutott a szövetségi képviselőházba Pennsylvania állam egyik körzetéből. Ez sokakat meglepett, a választáson ugyanis egy olyan demokrata képviselőt ütött ki a helyéről, aki már hét ciklust tudott maga mögött.

Forrás: AFP
Rick Santorum és népes családja

Santorum nemcsak a győzelmével keltett feltűnést, hanem azzal is, hogy a washingtoni törvényhozásba bekerülve tagja lett a "hetek bandája" néven elhíresült csoportnak, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megtisztítja a demokrata többség által uralt képviselőházat a visszaélésektől. A csoporthoz fűződik az úgynevezett banki botrány kirobbanása, a képviselői vizsgálódások eredményeként ugyanis kiderült, hogy sok képviselő jogtalanul jutott hozzá pénzhez a képviselőház saját bankjából. Ez a pénzintézet a képviselők fizetését, valamint egyéb betéteit kezelte, és közülük egyesek időnként több pénzt vettek fel, mint amennyi a számlájukon volt, miközben kamatot nem kellett fizetniük. Az ügyben érintett - többségében demokrata - képviselők ugyan visszafizették a jogtalanul felvett összegeket, de a botrány szerepet játszott abban, hogy a következő, 1994-es választáson több évtized után a republikánusok kerültek többségbe a képviselőházban.

Személyes tragédia, politikai váltás

Santorum épp ekkor lépett tovább, '94-ben, mindössze 36 éves korában ugyanis elnyerte Pennsylvania egyik szenátori székét. Ennek a hatéves mandátummal járó megbízatásnak az elején esett át egy személyes tragédiából fakadó politikai változáson. Már volt három gyermekük, amikor felesége újra állapotos lett, de a terhesség alatt elkapott egy fertőzést, és emiatt a gyermek idő előtt világra jött, és mindössze két óráig maradt életben. Mint a feleség később egy könyvben leírta, a Gabrielnek elnevezett halott csecsemőt hazavitték, vele töltötték az éjszakát, és megmutatták a gyerekeiknek is. Egyikük a csecsemőhöz bújt, és azt mondta, "Ő a kistestvérem, Gabriel. Ő egy angyal."

A házaspárnak azóta még négy gyermeke született, a politikus egyik korábbi munkatársa szerint ugyanakkor Gabriel halála változást hozott Santorum politikához való hozzáállásában is. "Sokkal filozofikusabb, és sokkal vallásosabb lett" - idézte a New York Times egy mostani cikkben Robert Traynham korábbi munkatársat, aki szerint a hit ettől kezdve még hangsúlyosabb része lett Santorum megnyilvánulásainak, és innentől vált az addig sem liberális elhajlásairól ismert politikus a vallásos konzervatívok számára fontos ügyek egyik élharcosává. Nemcsak hajlíthatatlanságával, hanem szókimondásával is felhívta magára a figyelmet, a homoszexualitást például állatiasnak nevezte, és tiltakozott az azonos neműek közötti szex tilalmát felülíró legfelsőbb bírósági döntés ellen is.

Forrás: AFP
Hirtelen nőtt meg a népszerűsége

"Ha a legfelsőbb bíróság azt mondja, hogy jogod van az egyetértésen alapuló szexre az otthonodban, akkor jogod van a bigámiára, a poligámiára, a vérfertőzésre, a házasságtörésre. Mindenhez jogod van. Vajon ez megbontja-e a társadalmunk szövetét? Szerintem igen" - érvelt az AP hírügynökségnek 2003-ban adott interjúban Santorum, aki azóta is a melegek jogaiért küzdő szervezet egyik állandó célpontja maradt. Ennek hátrányos következményeit most kénytelen megtapasztalni a jórészt interneten zajló elnökválasztási kampányban is, egy melegjogi aktivista ugyanis még évekkel ezelőtt létrehozott egy weboldalt, amely egy anális szexhez kötődő fogalommal azonosítja a politikus nevét. Az oldal népszerű lett, és így ha most valaki elindít egy keresést a vezetéknevével, akkor jó eséllyel bele fog futni ebbe a honlapba.

Mellények és esélyek

A szenátusból 2006-ban kiesett, a mostani elnökválasztási kampánnyal reneszánszát élő Santorumhoz kötődik ugyanakkor egy számára kevésbé kínos internetes jelenség is. Miután az iowai kampányeseményeken rendszerint ingre húzott mellényben jelent meg, elindult több ezzel foglalkozó oldal, és még a New York Times is külön cikket szentelt a témának. A kampánystáb azt állította, hogy kezdetben nem tudatos döntés volt a mellény viselése, de amikor rájöttek, hogy erre felfigyeltek az emberek, akkor már elkezdtek erre építeni. Egyrészt árulni kezdtek kampánylogós mellényeket, hogy így is bevételhez jussanak, másrészt az öltözettel is igyekezték tovább erősíteni Santorum családapás imázsát.

Könnyen lehet azonban, hogy az egész jelenség az análszexes utalással, a mellénnyel és a hirtelen nőtt népszerűséggel együtt gyorsan a feledésbe merül, az elmúlt hónapokban ugyanis Santorumhoz hasonlóan több más republikánus politikus is látványosan megerősödött, hogy aztán néhány hét után el is tűnjön a süllyesztőben. Ennek oka a közvélemény-kutatások és elemzések szerint az volt, hogy a republikánus választók közül sokan gyanakodva tekintenek a felmérések szerint legesélyesebb Mitt Romneyra. Bár ő építette ki messze a legprofibb kampányszervezetet, és neki a legbiztosabb az anyagi háttere, sok republikánust zavar, hogy politikai pályafutásának korábbi szakaszában számukra elfogadhatatlanul liberális nézeteket vallott több fontos kérdésben.

Így az elmúlt hónapokban Romney több olyan riválisa is látványos erősödésnek indult a felmérésekben, akik nála szilárdabb konzervatív háttérrel rendelkeztek, de aztán egyéb tényezők - mondjuk nőügyek, szerencsétlen elszólások - miatt végül mindannyian elbuktak. Santorum a felmérések szerint egyelőre tartja magát, és néhány héten belül kiderülhet, a többiek sorsára jut-e, vagy valóban esélyes arra, hogy indulhasson az Egyesült Államok elnöki székéért.

A New Hampshire-i előválasztásról szóló előzetesünk itt olvasható. A szavazás eredményeiről online tudósításban számolunk be szerdára virradó éjszaka.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!