A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Börtönőröket vettek őrizetbe Djindjic gyilkosának szökési kísérlete miatt

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették mind az öt börtönőrt, aki szolgálatban volt a belgrádi börtön elkülönített részlegén Zoran Djindjic volt szerb kormányfő gyilkosának kedd hajnali szökési kísérlete idején.
Vágólapra másolva!

A belgrádi körzeti börtön öt őrét őrizetbe vették kedden este, mert felmerült a gyanú, hogy felelősség terheli őket Zoran Djindjic néhai szerb miniszterelnök egyik gyilkosának és rabtársának szökési kísérlete miatt. A hírhedt zimonyi (zemuni) klán két tagja, Sretko Kalinic és Zeljko Milovanovic kedden a hajnali órákban meg akart szökni a börtön fokozottan őrzött elkülönített részlegéből. A sikertelen kísérlet után a részleg teljes őrségét leváltották. Milan Obradovic, a belgrádi büntetés-végrehajtási intézet igazgatója kedden este a B92 belgrádi tv-ben kijelentette, hogy Sretko Kalinic és Zeljko Milovanovic szökési kísérletét "belülről is segítették".

"Ezt nem állíthatom teljes bizonyossággal, de feltételezhetem, mert ebből a börtönből nem lehet megszökni. A biztonsági szolgálat öt tagját, akik egymást váltották (a szökés idején), kedden délután a belgrádi rendőrségen előállították, és 48 órás előzetes letartóztatásba helyezték őket" - mondta Obradovic. "Az eset komoly mulasztásra vall, és a biztonsági szolgálatot komoly felelősség terheli miatta" - tette hozzá, és azt hangsúlyozta, hogy "végül is ez egy elvetélt szökési kísérlet volt".

Emlékeztetett arra is, hogy Milovanovicnak 2004 szeptemberében egyszer már sikerült meglógnia a belgrádi igazságügyi palota épületéből, valamint előzetesként az egyik szarajevói börtönből, "de ezúttal ez nem sikerült neki". "Ha valakit 40 évre elítélnek, annak nyilvánvalóan a szökésen jár az esze, a mi dolgunk pedig az, hogy ebben megakadályozzuk" - mondta.

Sretko Kalinicot 2008 januárjában 40 évi fegyházra ítélték, súlyos bűncselekményekben való részvétele miatt. Kalinic részt vett a néhai Zoran Djindjic volt szerb miniszterelnök elleni merényletben. A Djindjic elleni merénylet politikai hátterének kiderítésére 2011-ben indított újabb perben, amely még nem fejeződött be, Kalinicot ismét kihallgatásnak vetették alá. Zeljko Milovanovicot az eszéki bíróság háborús bűncselekmények elkövetésével, a belgrádi, újvidéki és szabadkai bíróságok pedig gyilkosságokkal, rablásokkal, emberrablásokkal vádolják.

Zoran Djindjic ellen 2003-ban kétszer is merényletet kíséreltek meg. Először a szerb kormányfőt szállító gépkocsikonvojt támadták meg, sikertelenül. A második merénylet során, 2003. március 12-én a szerb kormány székházának parkolójában Djindjicet agyonlőtték. A volt miniszterelnöknek 2001-ben kulcsszerepe volt abban, hogy Slobodan Milosevic volt jugoszláv és szerb elnök a háborús bűnösök felett ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék elé került, ahol a börtönben - az ellene folyó per idején - 2006-ban meghalt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!