A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPupp Réka
18:00CselgáncsReka Pupp-Amandine Buchard
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

Olajvezeték robbant fel Szíriában

A YouTube internetes videómegosztóra feltöltött felvételen a szíriai Homsz felett látható füstfelhő, feltehetően azon finomítókból, melyeknél robbanás történt 2012. február 15-én.
Vágólapra másolva!
A több mint tíz napja ostromlott Homsz egyik külterületén felrobbant egy olajvezeték. A hadsereg kedden minden korábbit felülmúló támadást indított az ellenállás központjának tekintett város ellen, és Damaszkusz egyik negyedében is megjelentek az elitalakulatok.
Vágólapra másolva!

Felrobbant Homsz városának olajfinomító üzemét ellátó vezeték, amely egy, a kormányzati erők által ostromlott szunnita negyed közelében helyezkedik el. A felrobbantott vezeték egyike annak a kettőnek, amely ellátja olajjal Damaszkuszt és az ország déli részét.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a detonáció után két órával még mindig hatalmas füstoszlop volt látható a város Bab Amro negyedében. A Homsz Forradalmi Tanácsa elnevezésű ellenállási szervezet egyik képviselője azt mondta, hogy a hadsereg két harci repülőgépe támadta a homszi olajvezetéket a negyed külterületén. Független forrásból nem lehetett ellenőrizni a közlések valóságtartalmát.

A központi kormányzat korábban többször számolt be robbanásokról az olajvezetéken, így Homsz környékén is. A támadásokat a kormányzat terrorista csoportoknak tulajdonította, az ellenzék azonban a kormányzatot vádolta azok végrehajtásával.

Forrás: AFP/YouTube

Damaszkusz szerint a felfegyverzett terrorista bandák állnak az országban 2011 márciusa óta tartó, több ezer halálos áldozattal járó erőszak mögött. A hadsereg kedden minden korábbit felülmúló támadást indított az ellenállás központjának tekintett Homsz ellen. A várost február negyedike óta ostromolják szinte szünet nélkül, a táamdásokban több száz ember meghalt. Aktivisták szerint a biztonsági erők megkezdték a szomszédos Hama ágyúzását is.

A hadsereg elitalakulatai Damaszkusz egyik belső negyedében is támadást indítottak. A katonak útakadályokat emeltek Barzeh negyed főutcáján, házkutatásokat tartottak és több embert őrizetbe vettek.

A helyiek beszámolója szerint ellenzékieket és a rezsim ellen fegyverrel harcoló, a hadsereg dezertált tagjaiból verbuválódott Szabad Szíriai Hadsereg tagjait keresték. Ez a szervezet nyújtott védelmet a negyedben a rendszerellenes tüntetőknek.

Mindeközben francia-orosz tárgyalások kezdődtek az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) egy új határozatáról Szíria ügyében. Alain Juppé francia külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy meg kell védeni a lakosságot, ezért meg akarja vitatni a humanitárius folyosók létesítését. Erre azért van szükség, hogy a civil szervezetek eljuthassanak azokba az övezetekbe, ahol "botrányos mészárlások" történnek - mondta Juppé. Hozzátette, a világszervezet közgyűlése csütörtökön szavaz egy "jelképes" határozatról, amelynek elfogadása növelné a damaszkuszi kormányra gyakorolt nyomást.

Bassár el-Aszad elnök közben rendeletet adott ki, amelyben február 26-ára, vasárnapra népszavazást tűzött ki az új alkotmány tervezetéről. Az alkotmány módosítása az ellenzéki erők egyik fő követelése volt a felkelés elején, de most már azt hangoztatják, hogy Aszad távozásánál kevesebbel nem érik be.

A szerdán közzétett szövegtervezet, amelyet a bizottság a múlt héten adott át az elnöknek, nem tartalmazza azt az eddigi záradékot, hogy a kormányzó Baasz Párt "a nemzet és a társadalom vezetője", és ezzel elfogadása esetén véget vetne a párt közel ötvenéves hatalmi monopóliumának.

A hatalomhoz közel álló, al-Vatan című lap azt írja, hogy az új szöveg kétszer hét évre korlátozná az elnöki megbízatást, de arról nem szól az újság, hogy ez vonatkozik-e már Aszadra is, akinek a második mandátuma 2014-ben jár le.

A SANA és az állami tv által közölt tervezet szerint "a politikai rendszer a politikai pluralizmuson fog alapulni, és a hatalomgyakorlás a választások révén, demokratikusan történik majd", továbbá "az engedélyezett politikai pártok részt vesznek a politikai életben". Az új szöveg rögzíti, hogy Szíria "szuverén és oszthatatlan demokratikus állam".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!