Végleg rendet tenne a szíriai kormány Homszban

Vágólapra másolva!
A szíriai hadsereg ismét nehézgránátokkal támadja Homsz városát, a Belügyminisztérium szerint addig harcolnak a terrorista csoportok ellen, amíg helyre nem állítják a rendet. A hétfői harcok során aktivisták szerint 95 ember halt meg. Közben Damaszkuszban lelkes tömeg éltette a városba érkező orosz külügyminisztert, megköszönve az oroszok vétóját az ENSZ-ben.
Vágólapra másolva!

A múlt hét óta támadja a lázadók fellegvárának számító Homsz városát támadja a szíriai hadsereg. Aktivisták szerint csak hétfőn legalább 95 ember vesztette életét a támadásokban, múlt péntek óta a halálos áldozatok száma többszáz lehet. A BBC helyi tudósítója, Paul Wood szerint a helyiek attól tartanak, hogy a hadsereg egy komolyabb támadást készít elő.

Kedden már helyi idő szerint reggel hat órakor tüzet nyitott a hadsereg a városban. Egy aktivista, Mohammed al-Hasszán azt mondta a Reutersnek, hogy a bombázás leginkább a Baba Amr kerületre összpontosul, csakúgy, mint hétfőn. A beszámoló szerint nincs áram, és megszakadt minden kommunikáció a külvilággal. Egy másik szemtanú szerint a hadsereg tankjai egyre jobban megközelítik a városközpontot.

A Belügyminisztérium keddi közlése szerint a terrorista csoportok elleni műveleteket addig folytatják, amíg a biztonságot és a rendet helyre nem állítják.

Damaszkuszban eközben az elnökhöz hű szíriaiak ezrei tódultak ki a Mazze sugárútra, hogy ünnepeljék a fővárosba érkező Szergej Lavrov orosz külügyminisztert - írja a BBC. A moszkvai diplomácia vezetője Mihail Fradkovnak, az orosz külföldi hírszerzés főnökének a társaságában kezd tárgyalásokat Bassár el-Aszad szíriai elnökkel a belpolitikai válság felszámolásának a lehetőségéről. A Lavrovot szállító gépkocsioszlop szíriai és orosz zászlótengeren keresztül haladt, miközben a tömeg Oroszországot és Kínát éltette, megköszönve ezzel, hogy a két vétójoggal rendelkező BT-tagállam megakadályozta a Szíria-ellenes ENSZ-szankciókat.

Az amerikai külügyi szóvivő, Victoria Nuland arra sürgette Lavrovot, hogy használja ki a lehetőséget és tegye egyértelművé a kormányzatnak, hogy mennyire elszigetelt lett, és fogadják el az Arab Liga tervezetében foglaltakat az átmenethez.

Kedden két ellenzéki erő, a Szíriai Nemzeti Tanács és a Szabad Szíriai Hadsereg arra szólította fel a hazai és külföldi arab üzletembereket, hogy anyagilag támogassák a lázadók hadműveleteit Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen. A szíriai ellenzéki csoportok korábban a nemzetközi közösséget amiatt is sürgették, hogy vessen véget a mészárlásnak. A felkelők attól tartanak, hogy az ENSZ Szíriát elítélő határozattervezetének a szombati kínai és orosz vétója felbátorítja a rezsimet, hogy gátlástalanul letörje a felkelést.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter paródiának nevezte az orosz és kínai vétót, és a támogatásáról biztosította a szíriai ellenzéket. Az orosz külügyminiszter-helyettes ugyanakkor a nyugati országokat tette felelőssé a kompromisszum hiányáért. Moszkva azt kifogásolta, hogy a javaslat az ellenzéket bátorította, és csak a kormányerőket ítélte el.

A határozattervezet elkaszálása után egy nappal Hillary Clinton amerikai külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a szíriai felkelés brutális polgárháborúvá alakulhat. Emberi jogi szervezetek szerint tavaly március óta több mint hétezer embert öltek meg a szíriai biztonság erők. Az ENSZ januárban feladta az áldozatok számának a nyilvántartását, mert állítása szerint nehéz megerősíteni az adatokat. A szíriai rezsim azt állítja, hogy a "felfegyverzett bandák és terroristák" elleni harcokban a biztonsági erők kétezer tagja vesztette életét.

Az AP amerikai hírügynökség úgy tudja, hogy kémkedés gyanújával letartóztattak két szíriai férfit Németországban. A szövetségi ügyészség kedden közölte, hogy mintegy hetven rendőr kutatta át a gyanúsítottak lakásait, majd letartóztatták 34 éves, szíriai Mahmoud El A-t és a 47 éves német-libanoni kettős állampolgárságú Akram O-t. Azzal gyanúsítják őket, hogy éveken át kémkedtek a szíriai ellenzék után.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!