A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Látszólagos nyugalom fogadta a békefenntartókat Homszban

Vágólapra másolva!
Egy hét után most először van nyugalom a szíriai városban. Az ellenzék legfontosabb szövetsége ismét felszólította az ENSZ-t a katonai beavatkozásra Szíriában.
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a közép-szíriai Homsz tartományba szombaton az ENSZ-megfigyelők - jelentette a SANA hivatalos szíriai hírügynökség. Az április 12-én életbe lépett tűzszünet betartásán őrködő ENSZ-megfigyelők vasárnap érkeztek Szíriába. Homsz előtt a dél-szíriai Deraában és a főváros, Damaszkusz több elővárosában jártak. Homsz egyike azoknak a tartományoknak, ahol a leghevesebb volt az erőszak: a felkelés kezdete, 2011. március közepe óta kilencezren haltak meg itt az ENSZ adatai szerint.

Az ENSZ-megfigyelők érkezése előtt azonban beszüntették a harcokat és a kormányerők tüzérségi támadását. A londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Központ (OSDH) közölte, hogy több mint egy hét után most először van nyugalom a városban.

Az ENSZ közvetítésével létrejött fegyverszünet április 12-én lépett érvénybe, ennek ellenére a civil szervezet szerint azt rendszeresen megsértik, és eddig 200-an haltak meg. Arról is érkeztek jelentések, hogy a kormányerők aknavetőkkel támadták Homsznak a lázadók kezén lévő elővárosait a tűzszünet életbe lépése után.

A szíriai ellenzék legfontosabb szövetsége, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) ismételten felszólította az ENSZ-t szíriai katonai beavatkozásra. Közleményében arra kérte a múlt vasárnap Szíriába érkezett ENSZ-megfigyelőket, azonnal utazzanak Homszba, és próbálják meg megállítani a rendszer által elkövetett bűncselekményeket.

A hatóságok és az ellenzék kölcsönösen egymást vádolják a tűzszünet megsértésével. Pénteken, az első ENSZ-megfigyelők Szíriában történt felvonultatása után öt nappal az OSDH szerint 49-en haltak meg erőszakos cselekményekben, közöttük 29 civil. Az OSDH szerint összesen legalább 11 ezren haltak meg, és több mint 100 ezer embert vettek őrizetbe 2011 március közepe óta Szíriában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!