A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Már amerikai vízuma is van a vak kínai aktivistának

Vágólapra másolva!
Már elkészült az amerikai vízuma és megvan az az egyetem is, ahol folytathatja tanulmányait Csen Kuang-cseng vak kínai aktivista, aki miatt diplomáciai feszültség alakult ki Kína és az USA között. A kínai hatóságoknál egyelőre Csen útlevelét intézik, hogy elhagyhassa az országot.
Vágólapra másolva!

Minden szükséges lépést megtette az USA, hogy fogadják Csen Kuang-cseng vak kínai aktivistát, aki diplomáciai feszültséget gerjesztett az USA és Kína között azzal, hogy április végén az amerikai nagykövetségre menekült házi őrizetéből. "Készen állunk, ha ő is, és kormánya is készen áll" - idézte a CNN amerikai hírcsatorna az amerikai külügy egyik szóvivőjét, aki kedden arról számolt be, hogy már több mint egy hete elkészítették Csen és közvetlen hozzátartozói vízumát, és a New York University is várja őt diákjai közé.

Kína korában beleegyezett, hogy a férfi kérvényezheti külföldi tanulmányait, de Csen egyelőre ugyanabban a pekingi kórházban van, ahova az után került, hogy két hete elhagyta az amerikai nagykövetséget, és jelenleg is útlevelére vár. Az amerikai külügy szerint kiutazásának ügye folyamatban van a kínai hatóságoknál.

A férfi azzal haragította magára szűkebb szülőhazája, a Sandong tartománybeli Linyi vidékének hatóságait, hogy nyíltan fellépett a térségben zajló, az egygyermekes politika nevében elkövetett törvénytelen és gyakran erőszakos abortuszok és sterilizálások ellen. Több év börtön, majd házi őrizet lett a sorsa, ahonnan április végén szökött meg az amerikai nagykövetségre.

Kedden Csen telefonon tájékoztatta az amerikai kongresszust saját és otthon maradt családtagjai helyzetéről. Bátyját elhurcolták, unokaöccsét megverték, rokonai otthonát feldúlták. Információit rokonai is megerősítették a CNN-nek. Bátyja szerint nem hagyhatják el falujukat, fiát - Csen unokaöccsét - gyilkossági kísérlettel vádolják, amiért megpróbálta megvédeni magát a helyi hatóságok által felbérelt, rátámadó verőemberektől. A helyi hatóságok nem közöltek semmit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!