Ismét eredménytelenül zárultak a görög koalíciós tárgyalások

Vágólapra másolva!
A harmadik kormányalakítási próbálkozás is elbukott Görögországban. A görög szocialisták vezetője bejelentette, hogy tájékoztatni fogja az államfőt a koalíciós tárgyalásai sikertelenségéről. Karolosz Papuliasz államfőnek még utoljára meg kell próbálnia együttműködésre bírni a pártokat.
Vágólapra másolva!

Kudarccal értek véget Görögországban pénteken a széles kormánykoalíció megteremtésére irányuló tárgyalások. A görög szocialisták vezetője, Evangelosz Venizelosz szombaton délelőtt találkozik az államfővel, és tájékoztatja őt, hogy fáradozásait nem kísérte eredmény. Venizelosz a harmadik pártvezető volt, akit az államfő felkért a kormányalakítására a múlt heti választások óta.

"Holnap tájékoztatni fogom a köztársasági elnököt, és remélem, hogy a megbeszélés alatt minden párt vállalni fogja a felelősségét" - mondta Venizelosz a BBC szerint. Ezzel a koalíciós kormány alakításának esélye a minimálisra csökkent. A kezdeményezés ismét Karolosz Papuliasz államfő kezében van. Az alkotmány értelmében végső tárgyalásokat kell folytatnia a parlamenti pártok vezetőivel, hogy rávegye őket, mégis lépjenek egymással koalícióra.

A Radikális Baloldal (Sziriza) nem hajlandó részt venni a konzervatívok, szocialisták és a Demokratikus Baloldal (Dimar) koalíciójában. "A szocialisták és a konzervatívok megpróbálnak olyan kormányt alakítani, amely folytatja a takarékossági programot. A két párt levelet írt Merkelnek (a német kancellárnak) és Lagarde-nek (a Nemzetközi Valutaalap vezetőjének), amelyben elfogadják a takarékossági programot" - nyilatkozta a televízióban a Sziriza vezetője, Alexisz Ciprasz. "A takarékossági programot a nép elvetette, és egyetlen kormánynak sem szabad folytatnia" - tette hozzá, megismételve álláspontját, hogy a megszorító intézkedéseket semmissé kell nyilvánítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!