A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Áram és klíma nélkül ünnepelték a függetlenség napját

Vágólapra másolva!
A heves viharok miatt hárommillió amerikai lakásban nem volt áramszolgáltatás, és ez sok függetlenség napi kerti partit tönkre tett. A közüzemi és az önkormányzati dolgozók július 4-én is a kárelhárításon dolgoztak.
Vágólapra másolva!

Csaknem egymillió amerikainak kell olyan körülmények között ünnepelnie a függetlenség napját, mint ahogy az államalapítók tették 1776-ban, azaz áramszolgáltatás és légkondicionálás nélkül, miután több keleti és középnyugati szövetségi államban vihar pusztított. Nyugaton pedig a bozóttüzek miatt a hatóságoknak be kellett tiltaniuk a tűzijátékokat.

A pénteki heves viharok miatt Nyugat-Virginiától Ohióig és Illinoisig hárommillió lakásban nem volt áramszolgáltatás. Azóta a térség nagy részén ismét van áram, de így is maradtak sokan, akik Amerika születésnapján nem tudtak olyan partit rendezni, amilyet szerettek volna. A kerti sütést el kellett halasztani, vagy olyan háznál lehetett csak megtartani, ahol volt áram. Voltak, akik szabadságot vettek ki ezekre a napokra, de visszamondták. Az áramszolgáltatók közlése szerint vannak olyan területek, ahol csak a hét végére tudják helyreállítani a szolgáltatást.

A közüzemi és az önkormányzati dolgozók július 4-én is a kárelhárításon és a letört ágak eltakarításán dolgoztak, így a települési ünnepségek is sok helyütt elmaradtak. A hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy a házi tűzijáték sem jó ötlet, mert a száraz fű, sőt a kidőlt fák könnyen meggyulladhatnak.

A legfontosabb hagyományos ünnepi helyszíneken azonban nem változtattak az eredeti terven. A washingtoni National Mallon megtartották a tűzijátékot, és George Washington Mount Vernon-i birtokán, Virginiában is megrendezték a torta- és jégkrémfesztivált. A virginiai Williamsburg történelmi negyedében síppal-dobbal, díszlövésekkel, a Függetlenségi nyilatkozat felolvasásával ünnepeltek.

A bozóttűz sújtotta nyugati államokban - Coloradóban, Wyomingban, Utahban - július 4-ét is megfeszített munkával töltötték a tűzoltók, bár már segítségükre volt némi eső. Ezekben az államokban nagyon szigorúan vették a tűzijátékra vonatkozó tilalmat, de nemcsak a hatóságok, hanem sok lakos is felcsapott önkéntes tűzőrnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!