A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Leváltották az észak-koreai hadsereg vezérkari főnökét

Vágólapra másolva!
Ri Jong Ho tábornok Kim Dzsong Un bizalmasának számított, 2009 óta vezette a hadsereget. A hivatalos közlemény szerint betegség miatt kellett távoznia, szakértők azonban azt mondják, hogy hatalmi harc áldozata lett.
Vágólapra másolva!

Leváltották Ri Jong Ho tábornokot, az észak-koreai hadsereg vezérkari főnökét, egészségi okokra hivatkozva - írja a BBC az észak-koreai állami médiára hivatkozva. Ho tábornok az ország csúcsvezetői közé tartozott, alelnöke volt a Központi Katonai Bizottságnak, és az uralkodó Munkáspártban is magas pozíciót töltött be.

A döntés vasárnap született a Munkáspárt Központi Bizottságának ülésén. Egyelőre nem tudni, ki követi Ho tábornokot a hadsereg élén. Szöul "szokatlannak" minősítette az esetet. "Elég ritka, hogy Észak azonnal és nyilvánosan közölte a tegnapi találkozó eredményét" - mondta a dél-koreai egyesítési minisztérium szóvivője.

Ri Jong Ho tábornok 2009 óta az észak-koreai hadsereg vezetője, még az előző vezető, a 2011-ben elhunyt Kim Dzsong Il alatt nevezték ki, a BBC szerint azonban az utód, Kim Dzsong Un is bizalmasaként kezelte. Rendszeresen jelentek meg együtt nyilvános szerepléseken.

Ennek ellenére a Yonhap dél-koreai hírügynökség által megszólaltatott szöuli szakértők nem zárják ki, hogy politikai háttere van a tábornok távozásának. Egyikük azt mondta: Ri vagy hatalmi harc áldozata lett, vagy azért váltotta le Kim Dzsong Un, mert elégedetlen volt hadseregvezetői teljesítményével.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!