A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Elszaporodtak az öngyilkos merényletek az utóbbi hónapokban a szíriai kormányerők ellen, ami az al-Kaida jelenlétére utal. Közben a kormányhoz hű katonák akcióba kezdtek több városban is a felkelőkkel szemben.
Vágólapra másolva!

Egyre több jel utal arra, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat igyekszik aktívabb szerepet vállalni a szíriai kormányellenes felkelésben - írja a New York Times. A lap szerint ezt mutatja például az, hogy elszaporodtak az öngyilkos merényletek, amelyek eddig az al-Kaida iraki műveleteit jellemezték. Nemcsak a módszer utal ugyanakkor a hálózat szíriai jelenlétére, hanem az al-Kaidához kötődő embereknek és csoportoknak a nyilatkozatai is.

A szíriai kormány már a felkelés tavalyi kezdetekor azt állította, hogy az al-Kaida áll a felkelők mögött, az ellenzékiek ugyanakkor tagadták ezt, és független elemzők is megalapozatlannak tartották ezeket az állításokat. A New York Times szerint ugyanakkor idővel megjelentek a szélsőséges militáns csoportok, és csatlakoztak az egyre inkább vallási jelleget öltő konfliktushoz. A felkelést ugyanis a szunniták uralják, míg a kormányerők az alavita közösséghez tartoznak.

Közben továbbra is dúlnak a harcok több szíriai városban is. A szíriai hadsereg például ágyúkkal és rakétákkal támadta szerda reggel Damaszkusz északi peremkerületét, al-Telt, hogy elfoglalja a felkelők által ellenőrzött települést; helybeliek és ellenzékiek szerint a lakosok között pánik tört ki, több százan menekülnek.

A kormányerők offenzívába kezdtek az ország gazdasági központjának számító Aleppóban is, amelyet korábban a felkelők vettek ellenőrzésük alá. Harci repülőgépekkel és helikopterekkel támadták a város keleti részét, és a BBC szerint vannak jelentések arról is, hogy több ezer katona vonul be a városba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!