A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elbukták bikamentő harcukat a francia állatvédők

Vágólapra másolva!
A francia alkotmánytanács törvényesnek találta, hogy az országban bikaviadalokat rendezzenek, ezért a franciák tovább szórakozhatnak az állatok és torreádorok küzdelmein. Az országban évente több mint 1000 bika veszik oda az arénákban, a helyzetet ellenző állatvédők európai bíróságra vinnék tovább az ügyet.
Vágólapra másolva!

Semmilyen törvényt vagy jogot nem sért Franciaországban a véres bikaviadalok megrendezése - mondta ki pénteken a francia alkotmánytanács, az ország legmagasabb szintű bírósága. A tanácshoz állatvédők fordultak, akik be akarták tiltatni az ország déli részén népszerű viadalokat, a bírák azonban nem adtak nekik igazat - írja a BBC.

Az állatvédők azt szerették volne elérni, hogy a bikaviadalt állatkínzásnak minősítsék a hatóságok. Az alkotmánytanács azonban arra jutott, hogy a "hagyományos" bikaviadalok nem sértik az emberek alkotmányos jogait.

Ezzel Franciaországban nagyobb szabadságot adtak a viadaloknak, mint a szomszédos Spanyolországban, amelynek északkeleti részén, katalóniában tavaly a parlament tiltotta be azokat. Bár a bikák és torreádorok küzdelme Spanyolországbó származik, Franciaország déli részén is meghonosodott jó másfél évszázada - emlékeztet a BBC.

Forrás: AFP/Pascal Guoyt
Francia bikaviadal

Franciaországban jelenleg évente több mint 1000 bikát ölnek meg a viadalokon, amelyek megosztják az ország lakosságát. Egy friss közvélemény-kutatás szerint az emberek 48 százaléka betiltaná őket, korábbi felmérések pedig még arról szóltak, hogy a lakosság közel kétharmada ellenzi a bikák mészárlását az arénában.

A bikaviadalokat Franciaország egyes részein jelenleg is tiltják, de országos tilalom az alkotmánytanács döntése után nem várható. Az állatvédők most azt tervezik, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságára viszik panaszukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!