Hat százalékon áll a német Kalózpárt

Vágólapra másolva!
Egy évvel a választások előtt a közvélemény-kutatási adatok alapján sem a kormánypártoknak, sem az ellenzék lehetséges összefogásának nincs kormányképes többsége Németországban. Feljövőben van viszont a Kalózpárt, amely már a kisebbik kormánypártnál is népszerűbb.
Vágólapra másolva!

Hatszázalékos támogatottságot tudhat maga mögött a német Kalózpárt - derül ki az Emnid intézet friss közvélemény-kutatási adataiból, amelyeket a Bild am Sonntag hetilap közölt vasárnap.

A nemrég alakult párt több tartományban már parlamenti képviselethez jutott, a szövetségi parlamentben (Bundestag) azonban nincs képviselője. A jövő évi választások előtt egy évvel több szavazó áll mögötte, mint a kisebbik kormánypárt mögött.

A kutatás adatai szerint sem a kormányoldalnak, sem a valószínű ellenzéki összefogásnak nincs kormányképes többsége.

Az Emnid intézet által végzett felmérés tanúsága szerint, ha most rendeznék a választást, azon a kereszténydemokraták (CDU/CSU) és a liberálisok (FDP) 37, illetve 5 százalékot szereznének. Vagyis a 2009 óta a végrehajtó hatalmon osztozó két párt nem tudna ismét kormányt alakítani.

Ugyanakkor a keresztény-liberális tömb hagyományos ellenlábasai, a szociáldemokraták (SPD) és a környezetvédők (Zöldek) sem kapnának annyi szavazatot, amelynek birtokában kormányt tudnának alakítani. Az Emnid felmérése szerint az SPD-re a németek 27, míg a Zöldekre 13 százaléka adná a szavazatát, ha most tartanák az országos választásokat. A reformkommunista Baloldal 8 százalékra számíthatna.

A töredékszavazatok újraosztásának köszönhetően Németországban legalább 47-48 százaléknyi választói szavazat birtokában van lehetőség stabil parlamenti többségre támaszkodó kormány megalakítására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről