A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Maliba látogatott a francia elnök

Vágólapra másolva!
Állig felfegyverkezett testőrök vigyáznak a Timbuktuba látogató Francois Hollande-ra, aki az országban tartó katonai misszió következő lépéseiről tárgyal Maliban.
Vágólapra másolva!

Szigorú biztonsági intézkedések közepette Maliba látogatott szombaton Francois Hollande francia államfő több kormánytag kíséretében, és felkereste Timbuktu városát, ahonnan hat napja űzték ki a szélsőséges fegyvereseket a francia és mali katonák.

A francia elnököt elkísérte Timbuktuba többek között a francia védelmi és külügyi tárca vezetője, illetve Dioncounda Traoré mali elnök is. Hollande felkereste a világörökség részét képező három timbuktui nagymecset egyikét. Helyszíni beszámolók szerint állig felfegyverezett francia és mali katonák ügyeltek a két elnök, illetve a kormányküldöttség biztonságára. Hollande néhány órás villámlátogatása alkalmával várhatóan felvázolja a három hete tartó francia katonai misszió következő szakaszát.

A BBC Timbuktuban tartózkodó tudósítója szerint bár a város még mindig félig üresen áll, de az emberek boldogok a hosszú hónapokig tartó elnyomás után. Egy helyi nő szerint Timbuktu asszonyai örökké hálásak maradnak majd Francois Hollande-nak, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a fa ágait lemetszették ugyan, de még hátravan a gyökerek kivágása is.

Korábban olyan értesülések érkeztek a városból, hogy az iszlamista fegyveresek a francia és a mali csapatok közeledtére felgyújtották Timbuktu egyik könyvtárát, az Ahmed Baba Intézetet, ahol több ezer rendkívül értékes dokumentumot őriztek. Később kiderült, hogy a kéziratok többsége épen maradt.

A Timbuktut korábban elfoglaló szalafisták - az Ansar Dine (Hit Védelmezői) nevű csoport fegyveresei - tervszerűen pusztítottak el középkori műemlékeket. Embereik kiszakították a helyéről egy 15. századi mecset kapuját, miután leromboltak a városban lévő, az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO által a világ kulturális örökségeként számon tartott 16 síremlékből hetet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!