A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Benzinnel locsolták az égő kezet

Vágólapra másolva!
Részletesen mesélt az egyik legnagyobb brazil drogbanda működéséről az egyik drogbáró helyettesének volt felesége. Előfordult, hogy elevenen égették meg az árulókat vagy a tolvajokat.
Vágólapra másolva!

Fabiana Escobar egy riói drogkereskedő felesége volt, aki kipakolt, miután a rendőrség elfogta volt férjét - írta legfrissebb számában a Der Spiegel. A cikk szerint Fabiana egykori férje, Saulo de Sá Silva volt a helyettese Antonio Francisco Bonfim Lopesnek, aki a kezében tartotta a kábítószer-kereskedelmet Rio de Janeiro egyik legnagyobb nyomornegyedében, a Rocinha favelában.

A környéken csak Bibi Perigosaként emlegetett 35 éves nő felügyelte azt az óriási mennyiségű készpénzt (hetente átlagosan átszámítva 270 ezer eurót), amelyet a férje hazahozott, gyakran zsákokban. Jelen volt, amikor a bandatagok automata fegyvereket vásároltak Paraguayból, és többször előfordult, hogy elevenen égettek meg árulókat vagy tolvajokat.

Fabiana azért állt ki a nyilvánosság elé, hogy óva intse a Brazília szegénynegyedeiben élő több ezer fiatal lányt: ne hagyják, hogy megrészegítse őket a drogbárók pénze és hatalma. A nő 17 évesen arról álmodozott, hogy szociális munkásként fog dolgozni, lesz egy kis háza és gyerekei. Két évvel később, levélkézbesítőként dolgozott, majd dealerkedni kezdett. Elkapták, de a szellőzőrácson át megszökött a börtönből.

Hercegnőként élt

Az ekkor már négytagú család - Fabiana, Saulo és két gyerekük - Rocinhában keresett menedéket. A tengerpart és az őserdő között a sziklákon felkapaszkodó, szűk viskókból álló, zegzugos nyomornegyed Antonio Bonfim privát birodalma volt. A fél Riót kokainnal ellátó drogbáró 500 fegyveresnek parancsolt. Miután rendőrök csak ritkán tették be a lábukat Rocinhába, a drogbáró tartotta fenn a rendet. Egy fiúnak, aki ellopott egy ventilátort, büntetésből benzinnel locsolták le a karját, és meggyújtották. Majd azt mímelve, hogy megszánták, adtak neki egy vödröt, hogy oltsa el a lángokat, de a vödörben is benzin volt - meséli Fabiana.

Forrás: AFP/Antoinio Scorza
Rocinha felszabadítása 2011-ben

A kokain alapanyagát Bolíviából és Paraguayból hozták futárok, és egy laborban állították elő a kokaint. A negyedben Fabiana úgy érezhette magát, mint egy hercegnő. Tengerparti házat, autót vett, és arany ékszerekkel, drága ruhákkal halmozta el magát. A Rocinhában tartott partikon magasan a táncolók fölött trónolt, első osztályú éttermekből hozatott langusztát evett, és pezsgőt ivott hozzá.

A többi kábítószer-kereskedő is nagy lábon élt. Amerikából hozatták a legújabb fitneszgépeket, medencét és házimozirendszert építtettek. A főnöknek, Antonio Bonfimnak még privát állatkertje is volt. A helyzetük akkor változott meg, amikor a katonaság 2011 novemberében visszafoglalta a favelát. Állandó rendőrségi őrszobát nyitottak a Rocinha tetején, 80 térfigyelő kamerát szereltek föl, és állandóan 700 rendőr járőrözik a nyomornegyedben.

Nézte a tengert, és sírt

A kormány 40, stratégiai szempontból fontos riói favelát akar felszabadítani 2014 nyaráig, a foci-vb kezdetéig. A Rocinha egykori férjét elfogták, hiába rejtőzött egy hamis diplomatarendszámmal ellátott autó csomagtartójában. A banda szétszéledt, akit nem börtönöztek be, az alámerült egy másik, még nem felszabadított favelában, autótolvajlásból él, vagy törvényes munkát szerzett. Fabiana eleinte még sűrűn látogatta férjét a börtönben, de ma már dühös rá.

"Visszatekintve nem volt ez aranyélet. Egyfolytában menekültünk, hol a rendőrök, hol a rivális bandák elől. Folyton vigyázni kellett" - mondja a nő. Öt testőr őrizte az álmát, mégis minden kis zajra felriadt. Egyszer a tetőn át jutottak ki a házból, miközben a rendőrség átkutatta a szobákat. Saulo sosem hagyhatta el a Rocinhát. "Egyszer láttam, hogy a ház teraszán áll, nézi a tengert, és sír. A part annyira közel volt, és mégis elérhetetlen".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!