Mentőövet dob a fiataloknak az EU

Vágólapra másolva!
Az eredeti tervekhez képest magasabb összeget juttatnak majd munkahelyteremtésre a fiataloknak a rossz helyzetű térségekben, és felrázzák a kis- és középvállalkozásokat is az EU vezetői. Csúcstalálkozójuk első napján ezekről állapodtak meg.
Vágólapra másolva!

Produktív napként értékelte Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a brüsszeli testület ülésének első napját éjszakai sajtótájékoztatóján. Megemlítette a szerda esti Ecofin-döntést, amikor az uniós miniszterek megállapodtak a bajba jutott bankok mentésének jövőbeni közös szabályairól, illetve a csütörtök délelőtti megállapodást a tanács és az Európai Parlament között az EU következő hétéves költségvetéséről.

Az uniós állam- és kormányfők csütörtök este kezdődött csúcstalálkozóján ráadásul többről is megállapodtak, mint amire eredetileg számítani lehetett. Két fő téma volt napirenden: az ifjúsági munkanélküliség, illetve a kis- és középvállalkozások serkentése.

Előbbi kérdésben elfogadták azt a programot, amely minden, munkanélküliség szempontjából hátrányos helyzetben lévő térségben élő 24 év alatti fiatalnak segít munkához jutni. Az eredetileg tervezettnek megfelelően megállapodtak, hogy 6 milliárd eurót fordítanak erre a célra, de ezt, hogy rugalmasabbá tegyék, azzal is kiegészítették, hogy a program jövő januári indulásától kezdve két év alatt elköltött 6 milliárdon felül más, a hétéves költségvetésben megtalálható összegeket is fognak erre fordítani. Ennek révén összességében 8 milliárd eurót köthet a célra az EU - mondta Rompuy.

Ezen felül jóváhagyták a kis- és középvállalkozások könnyebb hitelhez jutását segítő programot is. Ebben az Európai Befektetési Bank (EIB) kap kulcsszerepet, amelyet 10 milliárd euróval feltőkésítenek. Az EIB belépése a területre a remények szerint összességében 100 milliárdos beruházást generál, erről itt olvashat bővebben.

A csúcstalálkozó pénteki napján a monetáris unió szorosabbra vonását fogják áttekinteni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!